Валентин Захариев: Трябват 4 млн. лева, за да заработи ОЦК

Собственикът на ОЦК Кърджали Валентин Захариев обяви, че бъдещето на завода е в ръцете на банка, а до дни може и да бъде обявен в несъстоятелност.“Ако до 21 април не се намерят пари, за да се платят заплатите и да се стартира производство, заводът е пред несъстоятелност. Такава е ситуацията. В момента зависим от банка. От продажбата на “Горубсо-Мадан” ще вземем 30 млн. лева. 15 млн. си взима банката, а още толкова трябва да вземат свързани фирми, които са мой. Те също са в голяма степен собственост на банката. Има и друга банка кредитор, която може да поиска несъстоятелност. Така че реално нещата са в ръцете на банки. ОЦК има вземане от 4 млн. лева от Мадан. Ако тези пари се вземат, заводът тръгва”, обяви Захариев пред ТВ7.
Той обясни, че след продажбата на “Кремиковци” е реинвестирал парите в “Горубсо-Мадан” и ОЦК Кърджали. Както е известно, той взе от “Кремиковци” 110 млн. долара.
“Платихме си данъците и останаха по-малко. Като цяло вложихме парите, а също така взехме и кредит. Цялата ситуация обаче има предистория. Когато взехме заводите, ни се пречеше да работим. Чак когато дойде ГЕРБ на власт, нещата тръгнаха, но тогава дойде кризата. В ОЦК Кърджали има закупено ново оборудване, което е готово да се пусне в експлоатация. Говорим за инвестиция, която е изпълнена на 80%. Позицията ми пред банката е да отпуснат тези 4 млн. лева, за да платим заплатите и да пуснем първия етап в завода, за да работим. Така ще можем да си плащаме вноските по кредита. За съжаление обаче не виждам интерес банката да направи това. А това, реално, е единственият изход от ситуацията”, обясни още Захариев.Той сподели също така, че е отказвал рекет на политици и не е плащал през годините. Също така стана ясно, че заводът в Кърджали от 2008 година работи на загуба. За миналата година те са в размер на 14 млн. лева. “От началото на годината имаше ремонт и два неуспешни пуска, защото хората отказаха да работят. Декември, януари и февруари няма никакво производство, обясни още Захариев. - ОЦК има кредити в размер на 180 млн. лева. Когато го взех, те бяха 40 млн. лева.”Собственикът е предложил на банката кредитор да управляват заедно завода, но за момента не е получил положителен отговор.

http://novini.dir.bg

Източник: novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини