Турци от Свиленград за паметник на Левски: Това е провокация!

По проект 133-метровата статуя на Апостола трябва да се издигне близо до границата с Турция.

 Турци от Свиленград скочиха срещу идеята да бъде изграден огромен паметник на Васил Левски на границата на България с Турция и Гърция. БТВ показа репортаж от града, в който мъж със златен ланец казва, че мястото на статуята на Апостола на свободата не е там.

„Това е провокация“ каза турчинът. По проект постаментът трябва да се издига на цели 133 метра и така ще си съперничи с парижката Айфелова кула. Статуята на Васил Левски ще посреща всички, които влизат от Турция в България, а по пътя ще бъдат разположени огромни гранитни късове, на които ще бъдат изписани на няколко езика мисли на Апостола. Парите ще бъдат набирани изцяло от дарения, а сумата е внушителна – близо 9 млн. лв. Организаторите са предвидили двустепенна структура на контрол, която да гарантира, че набраните средства ще се изразходват само по предназначение.

Паметникът ще бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз или несмлян талк. Самата фигура ще е 101 м. Именно с фундамента Левски ще бие Буда по височина, защото просветленият стои върху 20-метров лотус, а българският патриот ще стъпил върху 32-метров постамент. За сравнение, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро е висока 40 м, Статуята на Свободата в Ню Йорк – 46 метра, а телевизионната кула в София е 106 м.

Ще бъде организирана кампания с SMS-и и продажба на сувенири и артикули с надпис „Аз обичам България“, която ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.По проекта за изграждане на комплекса работят конструктори с ръководител доц. д-р. инж. Людмил Оксанович, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Скулптор е Илия Иванов, който има опит в изграждането на паметници на Апостола, обясниха от "Аз обичам България".

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини