Хасан Азис : Пазарът е собственост на общината, но решенията се вземат от съветниците

Съветниците от ГЕРБ в Кърджали смятат да сезират прокуратурата за престъпни действия и бездействие на кмета Хасан Азис и ръководството на търговското дружество „Пазар на производителите”, които водят предприятието  към умишлен фалит, съобщиха от партийния пресцентър в града. Тържището бе изградено с финансиране от програма САПАРД, което се забави с около 18 месеца. Дружеството изтегли кредит в размер на 10 млн.лв., но се затрудни при погасяването на вноските.

С писмо от 5 април банката-кредитор „Алианц” уведоми общината, управата на Пазара и съветниците, че ще заведе  дело за принудително събиране на вземанията си от ипотеките, както и по предявената общинска гаранция в размер на 740 000 лв. В писмото си  банката заявява, че оттегля предложението си за извънсъдебно споразумение и ще търси правата си по съдебен ред, посочи Илия Илиев, общински лидер на ГЕРБ и шеф на групата съветници. Според него позицията на банката означава разпродажба на активите на парче. Към днешна дата кредитът за изграждането на тържището надхвърля 5 милиона лева. Обслужването му е прекратено още в края на декември 2011 година. Оттогава задължението е набъбнало с още 200 000 лева, а кредитът е обявен за предсрочно изискуем, припомни Илиев. Той каза, че след като общината не е представила погасителен план, това означава умишлено тласкане на дружеството към фалит.

Помолен да коментира поредния казус около себе си, кметът Хасан Азис каза, че пазарът е собственост на общината, но всички решения за действията там се вземат от съветниците, в това число и тези от ГЕРБ. „Най-лесното е да сезираш прокуратурата, но до момента хората на Илиев не са дали нито едно предложение за излизане от тази ситуация. Влизаме в поредната безсмислена битка, пазарът не ми е бащиния, той е на всички. Коментарите са излишни, нека съдът да се произнесе”, заяви Азис.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини