Заплати преди Великден за металурзите обеща Симеон Дянков

До 10 дни или до две седмици ще има яснота за съдбата на ОЦК и новия инвеститор, а заплатите трябва да се изплатят преди Великденските празници. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на вечерната си среща с металурзите в Кърджали, предаде репортер на БГНЕС.

От няколко дни и той е въвлечен в посредническата роля на правителството за решаването на кризата в комбината. Дянков изложи пред синдикалните активисти стъпките, предприети от кабинета до момента и изрази надежда, че този път собственикът Валентин Захариев ще удържи на честната си дума. „Висша проява на арогантност ще бъде при финализирана вече сделка за „Горубсо Мадан” той да не изплати заплатите. Но трябва да се мисли дългосрочно за развитието на завода, както и за по-голяма промяна в законодателството, не само в данъчното”, подчерта министър Дянков.

Средствата за издължаването на заплатите ще дойдат от продажбата на „Горубсо Мадан” и това трябва да стане преди Великден, още в понеделник той сигурно ще ги има по сметките си, уточни финансовият министър. Не му вярваме, той ни лъже отдавна, отсякоха металурзите.

„ОЦК може да тръгне нагоре само, ако банките опростят една част от дълговете на Захариев и ако се намери нов инвеститор със стабилна програма за развитието на предприятието. В момента обаче банките напълно са свалили доверието от него. Кредиторите, а не държавата, могат всеки момент да изземат управлението и имуществото на Захариев”. Така той отговори на въпросите на работниците дали държавата има лостове да  смени собственика на комбината, с когото те не желаят да работят повече.

Синдикалистите настояха за пореден път неплащането на работните заплати да бъде криминализирано. Това предложение беше обсъдено в Тристранния съвет, социалният министър Тотю Младенов го представи и на заседание на Министерския съвет, каза Дянков.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини