Осман Октай: Готвят Местан да смени Доган

Г-н Октай, недоволни от Доган активисти на ДПС в Кърджали заплашват с автопоход до столицата и протест пред сараите в Бояна. Реално ли е да се случи?
- Напълно реално е. Тези хора имат много сериозни причини, за да го направят. Скандалът между Доган и голяма част от кърджалийската организация не е заради партийно-кадрови въпроси, а заради обръчите от фирми на ДПС. След падането на Доган от власт хората, крепящи обръчите му на централно ниво, се дистанцираха. Доган остана без ресурс, с който да обслужва разходите си около сарая и живота, който е свикнал да води. Никой вече не го кани на яхти, не го кани в резиденции. Той спря да говори за пазаруване на летящи чинии. Останаха само обръчите на местно ниво. Тези в Кърджали са особено важни, най-силните му обръчи се развиха там. Доган управляваше 70 от 80 общини в продължение на 10 години. Затова сега иска да смени местните велможи, които ръководят обръчите, и да постави на тяхно място доверени лица. Само че сменените яростно ще се съпротивляват и няма да му позволят да им бърка в канчето. Тези хора имат ресурса да организират автобуси, да платят на хората си и да ги докарат до сараите за протест. Случващото се в Кърджали е само началото.
- Ако тезата ви е вярна и обръчите на Доган се дистанцират от него, от какво живее той в момента, като дори не стъпва в парламента?
- Доган живее от онзи хонорар от прословутото си хидроинженерство. И другото, което се чува, е, че при фирми и компании, на които са правени услуги по време на управлението на тройната коалиция, сега хора от ДПС ходят да си търсят вересиите и ги притискат. Като силовите групировки. Има си група за такова нещо. Навремето депутатът Гюнай Сефер я оглавяваше, но сега той изпадна в немилост. Заради модела „Сефер-Доган" впрочем на последните местни избори ДПС загуби всички крепости в Силистренско, въпреки че има 80% турци като избиратели. Доскоро, където ДПС не можеше да излъчи собствен кмет в този регион, издигаше някои заедно с БСП. Заедно колеха и бесеха. Но сега за първи път от 20 години нито БСП, нито ДПС имат община в Силистренско. Местната клиентела там е пред фалит и гладна смърт. Когато това положение се прехвърли в цялата страна, ще стане наистина лошо за Доган.
- Казвате „клиентелата". Какво точно имате предвид?
- Много от хората, които през последните десет години влязоха в ДПС, го направиха, защото партията им предлагаше власт. Доган пълнеше дори парламентарната група с представители на различни обръчи и групи.
Сега само си представете тази армия от около 3500 човека на ДПС клиентелата, изритана от ГЕРБ и останала гладна и жадна на улицата. Тези хора вече оказват натиск върху сараите, защото Доган не може да ги обслужва.
- Ако се съди по лукса, в който Доган живееше през последните години - яхти, хотели и прочее, той самият едва ли е останал гладен и жаден в момента.
- Доган никога не е имал хотел! Той е като държанките - уж имат коли, собственост, но като паднат от клона, нямат нищо. Един негов защитник обясняваше преди време по медиите, че Доган няма собствен бизнес, но понеже обслужва различни корпорации, за да правят инвестиционен план в даден регион, тези корпорации му правят лични услуги. Канят го на яхти, СПА центрове. Питам аз: значи ли това, че Доган е политическа проститутка, която обслужва обръчите си от фирми по същата схема?
Впрочем Доган е интелигентен човек, но е комплексиран. Той е комплексираната държанка на службите. Говорим за политически октопод, който си има финансов сектор, медиен сектор, телевизионен сектор. Оттук, та чак до Москва. Тези, които са контролирали по време на комунизма каналите, днес продължават да управляват. Където и да разровите, ще видите все офицери от милиционерските служби. Държавна сигурност управлява до ден днешен живота на всички ни чрез финансовите си лостове. Банки, телевизии, Пеевски, Меевски... И в центъра на всичките тези неща е подставеното лице Доган.
- Какво контролира този наречен от вас „политически октопод"?
- Колкото повече депутати имаше ДПС, толкова повече политическият октопод контролираше всяко правителство. Те знаеха много добре, че Доган никога няма да стане премиер на България, но чрез него контролираха Симеон Сакскобургготски, Станишев, Беров. При Костов само не им се получи, Филип Димитров го провалиха след 10 месеца, като видяха, че и при него не дърпат конците. Дори „Атака" моделираха. На практика Ахмед Доган е най-контролираният политически лидер. Чрез него превърнаха турците в безплатна машина за гласуване. И по този начин обрекоха турците на пълна изолация. Но и Доган вече изпадна в пълна изолация, откакто не е на власт през последните три години. Не само политическа и международна, но и вътре в партията. И в обръчите. Той затова използва последната покана от президента Плевнелиев, за да покаже, че още е жив. Затова и беше толкова сърдит - защото вижда как вече никой не се интересува от него. Тъжната истина за Доган е, че вече и тези, които създадоха модела „Доган``, смятат, че Ахмед Доган им вреди. Те искат да запазят модела на контрол, но усилено търсят заместник на Доган. С него никой вече не ще
да седне на маса, защото Доган ще дискредитира всекиго, с когото се появи.
- Имате ли доказателства, че наистина има план за свалянето му?
- Вече има много сигнали, които може да се тълкуват като доказателства. Всеки ден в моя офис идват млади, образовани Заради "модела „Доган" те пострадаха много жестоко само защото носят турски имена и спрямо тях има агресия. Тези хора вече се бунтуват срещу модела „Доган".
Дори самата Турция разбра това и прави опит да се дистанцира от Доган. Анкара разбира, че антидоганизмът създава настроения и срещу нея. Затова турският посланик в телевизионно интервю каза: „Аз
апелирам българските партии да подадат ръка на местните турци." Не на ДПС, а на турското население! Каза още партиите да работят сред това население, за да не се оставя впечатлението, че турците зависят изцяло от Доган. Това не е ли сериозен знак за края на Доган?
- Спрягат ли се вече и имена за евентуален наследник?
- Да, обсъждат се млади депутати от
ДПС. Доган вече
ги знае и почва да ги изолира. Някои са бивши мои студенти. Няма да коментирам имена, защото и аз понякога участвам в процеса.
- Едно от имената, което се спряга, е това на Лютви Местан.
- Да, в лицето на Местан вече се разработва човекът, който евентуално да свърши тази работа. Не случайно Бойко го хвалеше колко е готин и прекрасен.
- Но в момента Местан е сред най-яростните критици на Борисов и ГЕРБ!
- Това също не е случайно. Защото не бяха случайни и „обърканите" резиденции от Лютви Местан веднага след първия тур на президентските избори. Доган вече не вярва на Местан.
Разбрах го веднага след репортажа от срещата на лидера на ДПС с президента Плевнелиев. Мога да разчитам знаците. И видях, че до Доган седеше филиз Хюсменов, до нея Христо Бисеров и чак след това Лютви Местан. Това показва, че той не е човекът на Доган и Доган не му е простил „случайната" грешка в резиденциите. Агресивното поведение на Местан спрямо ГЕРБ показва, че той е наясно и се бори за сърцето на Доган. Но, уви, с поведението си още повече затвърждава у Доган тезата, че се опитва да го изиграе. От друга страна, Лютви Местна е интелигентно момче, с дар слово, но не значи нищо в партийните структури. Долу, по места, хората го знаят само като някакъв, дето „много лае от телевизора".
- Какво бъдеще виждате за Доган догодина, когато ще има парламентарни избори.
- Сценариите са няколко. Шансът на Доган е Георги Първанов. 8 години той ползваше огромен ресурс и беше част от управляването на схемите на Доган чрез службите. Първанов има огромна информация, не е за подценяване. Мечтата му е да стане премиер и ако не успее със собствен ресурс, няма да се погнуси да иска помощ от Доган.
Другата възможност е Доган да бъде отстранен, а ДПС напълно да загуби влиянието си. Както вече казах, в момента и аз участвам в разговори. За да се пребори моделът „Доган", не е достатъчно ДПС да не бъде във властта. Трябва всички останали партии реално да подадат ръка на самите турци, да изграждат кадрови и партийни структури в турските региони. Да се чуе, че в БСП,
ГЕРБ и други партии има министър, зам. -министър и прочее с име Ахмед, Мехмед. Тогава турците ще повярват, че и другите се грижат за тях, а не само ДПС, както им е втълпявано от години. Такива разговори водя в момента и аз съм оптимист.
Има и трети вариант за бъдещето на Доган и аз съвсем сериозно казвам, че правя молитви за неговото здраве... Съвсем сериозно го мисля. В България всичко е възможно. Спомнете си Мишо Бирата например. Лукановото време не е приключило. Очаквам много сблъсъци, тежка политическа зима. И от Доган очаквам провокации, особено в период, в който еднолично ще решава листите за депутати. Това е последният му шанс да напомни, че е жив, и да пробва да оцелее.

cross.bg

Източник: cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини