На пети април откриваме изложба за Матей Преображенски

 На 5 април от 17. 30 часа в Регионалния исторически музей – Кърджали ще бъде открита изложбата “По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници”. Нейни автори са уредници от Регионалния исторически музей – Велико Търново, а експозицията ще остане в културната институция до 5 май.
Изложбата се посвещава на 100 годишнината от Балканската война и освобождението на град Кърджали.
Експозицията разкрива основни моменти от живота и делото на видния възрожденски свободолюбец отец Матей Преображенски. Енциклопедична личност – книгописец и книго разпространител, революционер, хомеопат-лекар, проповедник, читалищен и театрален деятел, изпреварил своето време. Възрожденският монах е заедно с Васил Левски като негов съратник във великата му мисия за изграждане на Вътрешната революционна организация, като куриер на БРЦК и член на Търновския революционен комитет. Темите, представени в изложбата са: Летопис за живота и дейността на Отец Матей Преображенски; Литературна и книгоиздателска дейност; Двамата революционери – Васил Левски и Отец Матей в Търновския край; Сподвижниците; Матей Преображенски – българският Леонардо да Винчи; Манастирите – духовните центрове на българщината, в които е живял и работил Отче Матей; Почит към Матей Преображенски от съвременници.
Показват се около 70 оригинални експонати от фонда на РИМ - Велико Търново, сред тях са оригиналните кожени дисаги, с които отец Матей, под прикритието на пътуващ книжар, е пренасял книги и вестници с революционно съдържание. Оригинална снимка на Васил Левски с автограф, документи и вещи на сподвижници и революционери от Търновския край - Ангел Кънчев, Стефан Стамболов, П. Р. Славейков, Иларион Макариополски, лични вещи на Христо Иванов - Големия, председател на Търновския революционен комитет; светогорски щампи и печати; както и снимки на монашеското братство от Преображенския манастир, които се показват за първи път.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини