30 °C

Екип от наши хирурзи постави първата изкуствена става в Кърджали

д-р Огнян Георгиев

В навечерието на международния ден на здравето 7 април в многопрофилната болница в Кърджали екип от наши специалисти извърши първото поставяне на изкуствена тазобедрена става. Пациентът е от Кърджали на 82 години. Постъпва в болницата след счупване на ставата. Екип под ръководството на д-р Огнян Георгиев извършва сложната операция.Пациентът е добре и вече може да се изправя на крака.

 За журналисти директорът на болницата д-р Тодор Черкезов поясни, че в здравното заведение има двама обучени хирурзи, които са прекарали квалификация и разполагат със сертификат. И двамата са участвали в над 20 подобни операции преди да оперират сами. Това са д-р Огнян Георгиев и д-р Спас Пасев.

Обикновено в нашата болница годишно постъпват около 15 пациента със счупвания на тазобедрената кост. Повечето търсят лечение в университетските болници. Целта е пациентите да получават лечение близо до дома си. Според д-р Черкезов вече разполагаме с клинична пътека и до края на годината ще могат да се поемат около 25 случая. По пътеката касата плаща на болницата 1257 лева за труд и медикаменти. Освен това се поставя става за 2530 лева. Здравната каса поема 1080 лева от стойността й. Тази година нашите хирурзи ще бъдат консултирани от доц.Атанасов и доц.Ставрев от клиниката по ортопедия на Пловдивския медицински университет.

Д-р Геогргиев обясни, че изкуствената става е изработена от специална медицинска стомана, състава на която фирмата производител пази в тайна.Тази поставена тук се състои от две черупки поставени една в друга. Операцията позволява изправяне на пациента на третия ден. С помощта на проходилка той може да се предвижва на 5 –я ден. Според хирурга пациентът е понесъл добре интервенцията.

 Д-р Георгиев се пошегува, че пациенти с такава става обикновено твърдят пред познати, че имат златни пирони в костите си. При подобен случай група роми изровили свой близък веднага след погребението, за да търсят и продадат златните пирони.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021
Последни новини