Екип от наши хирурзи постави първата изкуствена става в Кърджали

д-р Огнян Георгиев

В навечерието на международния ден на здравето 7 април в многопрофилната болница в Кърджали екип от наши специалисти извърши първото поставяне на изкуствена тазобедрена става. Пациентът е от Кърджали на 82 години. Постъпва в болницата след счупване на ставата. Екип под ръководството на д-р Огнян Георгиев извършва сложната операция.Пациентът е добре и вече може да се изправя на крака.

 За журналисти директорът на болницата д-р Тодор Черкезов поясни, че в здравното заведение има двама обучени хирурзи, които са прекарали квалификация и разполагат със сертификат. И двамата са участвали в над 20 подобни операции преди да оперират сами. Това са д-р Огнян Георгиев и д-р Спас Пасев.

Обикновено в нашата болница годишно постъпват около 15 пациента със счупвания на тазобедрената кост. Повечето търсят лечение в университетските болници. Целта е пациентите да получават лечение близо до дома си. Според д-р Черкезов вече разполагаме с клинична пътека и до края на годината ще могат да се поемат около 25 случая. По пътеката касата плаща на болницата 1257 лева за труд и медикаменти. Освен това се поставя става за 2530 лева. Здравната каса поема 1080 лева от стойността й. Тази година нашите хирурзи ще бъдат консултирани от доц.Атанасов и доц.Ставрев от клиниката по ортопедия на Пловдивския медицински университет.

Д-р Геогргиев обясни, че изкуствената става е изработена от специална медицинска стомана, състава на която фирмата производител пази в тайна.Тази поставена тук се състои от две черупки поставени една в друга. Операцията позволява изправяне на пациента на третия ден. С помощта на проходилка той може да се предвижва на 5 –я ден. Според хирурга пациентът е понесъл добре интервенцията.

 Д-р Георгиев се пошегува, че пациенти с такава става обикновено твърдят пред познати, че имат златни пирони в костите си. При подобен случай група роми изровили свой близък веднага след погребението, за да търсят и продадат златните пирони.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини