Абсолютен рекорд - 2,70 лeвa за А-95. Вестниците в неделя

„24 часа": 130 млн. лв. пестим от газа. Ще стигне ли до хората?

На 130 млн. лв. изчислиха премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Делян Добрев отстъпката от 11,1% от цената на природния газ, която прави "Газпром" за България от 1 април до края на годината. Това стана в 22,30 ч в петък след завръщането на министър Добрев от Москва.

Министърът обаче препрати към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отговора на въпроса на "24 часа" ще се отрази ли това намаление на цената на газа на крайните потребители.

Вчера попитахме комисията дали ще свали цените на газа, а оттам и на топлинната енергия, въпреки че от днес поскъпването влиза в сила.

Ситуацията е прецедент, за първи път ни се случва, казаха оттам. Щели да реагират, ако "Булгаргаз" внесе заявление за утвърждаване на нови цени. Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов обаче вчера не си вдигаше телефона. В предишни заявления той твърдеше, че дори "Газпром" да направи отстъпка от цената, това няма да се отрази на потребителите.

 

„24 часа": Чакат ни глоби, вещае Кунева

"След по-малко от месец страната ни влиза в наказателна процедура по т.нар. газова директива, вече са ни изпратени първите писма", обяви в Смолян Меглена Кунева.

Директивата ни задължава да либерализираме газовия пазар, но ние не сме го направили.

"Всеки ден ще има глоби,чийто размер е според БВП", добави тя. Кунева обяви бъдещите санкции, коментирайки въпроса откъде ще идва газът за газовата централа, която правителството има намерение да строи на мястото на АЕЦ "Белене". Тя дойде внезапно. Има въпроси, темата не е обсъждана в обществото, не се е дискутирало публично, аз не знам откъде ще идва този газ за централата", каза Кунева.

 

„Труд": Абсолютен рекорд - 2,70 лeвa за А-95

Безпрецедентен връх стигна цената на бензина на дребно вчера - 2,70 лв. за литър А-95 Н, показа проверка на "Труд" по бензиностанциите. Такова ниво най-масовото гориво не бе достигало дори по време на ценовия шок от лятото на 2008 г.

За разлика от обикновено новото покачване на цените бе в сравнително широки граници в различните вериги. Най-скъпо бензин А-95 Н вчера следобед се търгуваше в обектите на "Петрол", ОМВ и част от тези на "Ромпетрол".

По бензиностанциите на "ЛУКойл" и друга част от обектите на "Ромпетрол" цената беше 2,69 лв., а най-евтино литър петрол можеше да се купи от "Шел" - за 2,67 лв. Причината за поредния рекорд е поскъпването на суровината на световните пазари и оттам - покачването на цената на бензина на едро в петък от "ЛУКойл" с 1,4%. Стъпката на бургаската рафинерия трябваше да вдигне цените от предишните 2,63 лв. за литър до най-много 2,67 лв. Реалното поскъпване на дребно обаче е с допълнителни 2 ст. "Просто в момента маржовете на печалба са много малки и вероятно компаниите компенсират", коментираха експерти.

Цена на бензина на ниво от 2,70 лв. за литър е прецедент за родния пазар, обясни търговският директор на "Ромпетрол" Станимир Смилков. Преди няколко седмици имаше покачване до 2,69 лв. за литър, но психологическата граница от 2,70 лв. не бе прескочена.

 

„Труд": По-евтин газ срещу по-бърз "Южен поток"

България ще ускори строежа на "Южен поток" в замяна на по-евтин руски газ до края на тази година. Намалението с 11,1% обаче няма да важи за цялото количество газ, което България потребява. Това стана ясно след завръщането на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев от Москва късно вечерта в петък. Двамата с премиера Бойко Борисов говориха пред медиите в Гранитната зала на Министерския съвет малко преди полунощ.

"Уведомих "Газпром", че за нас "Южен поток" е приоритетен проект. Освен това се договорихме за намаление на природния газ от април от 11,1%", похвали се енергийният министър. Той беше изпратен в Москва, за да уведоми Русия за отказа ни от АЕЦ "Белене" и да договори по-изгодна цена за синьото гориво. Минути след края на срещата от пресцентъра на "Газпром" разпространиха съобщение, че двете страни са се разбрали за "Южен поток". В него не се споменава за отстъпката от цената на газа.

 

„Стандарт": Руснаци идват за чудесата

Истински фурор предизвикаха родните светини в Москва. На едно от най-големите изложения в руската столица MIТТ туроператори и бъдещи летовници се запознаха с топ 10 на чудесата на България, съобщи сайтът bgchudesa.com. Те събраха най-много гласове от читателите в първото издание на кампанията на в. "Стандарт". Благодарение на медийното партньорство със списание "Туризъм и отдих" гостите от страната на Пушкин и Лермонтов научиха и за второто издание на "Чудесата". Тази година обществен съвет ще подбере най-достойните паметници. Те ще влязат в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Хилядите гости на панаира си тръгнаха със специалното издание на списанието на руски език, приютило уникалните паметници на древността и духовността по нашите земи. "Била съм толкова пъти в България, а чак сега разбрах за божествения Перперикон, Татул и църквата в Добърско", каза Таня Калинина от Новоросийск.

 

„Стандарт": Хакери точат 10 млн. карти

Хакери източиха личните данни на 10 милиона притежатели на кредитни карти. "Сикрет сървиз" обяви, че разследва мащабно проникване в базата данни на мегакомпанията "Глоубъл Пеймънтс". Над 10 милиона собственици на "Виза", "МастерКард", "Американ Експрес" или "Дискавър" може всеки момент да осъмнат с олекнали джобове. От ГДБОП предупредиха хората да следят редовно извлеченията по банковите си сметки и при нередности веднага да сигнализират.

 

„Монитор": Проститутките поскъпнаха с 20 лв.

Цената на столичните проститутки скочи с по 20 лева за сеанс. Поскъпването е засегнало най-вече компаньонките, които практикуват професията в личните си апартаменти или в такива, наети от сутеньори, показа проверка на „Монитор". Така ако доскоро едно пълно обслужване за час от труженичка, разполагаща със собствен терен, излизаше 60 лева, сега мераклиите ще трябва да се бръкнат с 80.

От бранша са категорични, че повишението е заради отлива на редовната клиентела, навикнала да кръшка на половинките си. Заради затегнатите семейни бюджети мъжете все по-рядко прескачали до импровизираните публични домове.

 

„Монитор": Металурзите от ОЦК със заплати и помощи

Премиерът Бойко Борисов обеща до седмица работниците от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали да получат заплатите си. В ранния следобед вчера той се срещна с металурзите от предприятието и лично провери в Бюрото по труда как върви изплащането на еднократната социална помощ от 325 лева, която се отпуска след подадена молба. „Почнаха ли да дават парите?" попита Борисов стотиците граждани, които го чакаха с нетърпение на площада в града. Министър-председателят беше посрещнат с ръкопляскания, а няколко човека дори успяха да се щракнат с него за спомен въпреки охраната.

Заедно с премиера в Кърджали пристигна и социалният министър Тотю Младенов, който също получи благодарности за отпуснатите средства.

 

„Монитор": Стилиян Петров изправи феновете на стадиона

Стилиян Петров стъпи на стадиона на „Астън Вила" и изправи на крака публиката само ден след като научи страшната новина, че има левкемия. Рекордьорът по мачове за националния седна в ложите на „Вила Парк" по време на мача с „Челси" заедно със съпругата си Паулина и двамата си синове Стилиян-младши и Кристиян.

Двата отбора, както и целият стадион изразиха подкрепата си към Стенли. Преди двубоя футболистите на „Вила" и „Челси" излязоха с бели фланелки с надпис Our thoughts are with you (Мислим за теб!) върху лицевата част, а на гърбовете на всички стоеше само един номер - 19, и само едно име - Петров. Съотборниците му от „Астън Вила" носеха Support Stan (Подкрепяме Стан). По трибуните феновете на бирмингамския тим опънаха плакати, в които пожелаха скорошно оздравяване на своя капитан. В 19-ата минута на двубоя пък цялата публика започна да аплодира Стан.  

 

„Сега": Държавата издейства мижави отстъпки от пътните фирми

Едва 3 млн. лв. ще спести държавата от шумно рекламираните преговори с пътните фирми за намаляване на цените, стана ясно вчера. Средното поевтиняване е 10%, при това само за някои дейности. Все пак всички компании за поддръжка на пътищата са направили известни отстъпки пред държавата. Единствено сдружението, което обслужва област Русе - "Пътно поддържане Русе", е предложило прекратяване на договора по взаимно съгласие. До преговорите се стигна едва след като медиите разпространиха абсурдите в договорите - огромни разлики в цените по области и прескъпи тарифи за странични дейности като миене на табели и садене на храсти.

Най-скъпите дейности - зимно чистене и кърпене на дупки, остават без промяна, стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова. Именно за тях Агенция "Пътна инфраструктура" поиска най-напред намаление. Но Павлова се съгласила с фирмите, че точно тук цените "не бива да се пипат" заради поскъпването на дизела и битума. С по-скъпите горива бе обяснен и фактът, че през 2007 г. зимното чистене е струвало 30 млн. лв., а сега 50 млн. лв. "Имаме дисбаланс на цените - някои фирми работят много под средното, някои много над средното", призна все пак министърът. Тя не коментира дали поскъпването не се дължи и на факта, че според договорите фирмите получават пари, без да работят, само защото поддържат техниката си в готовност. Така зимното почистване ще продължи да струва 2586 лв./км в Плевен и 1515 лв./км в Монтана. До три пъти по-евтино ще е в Благоевград и Пазарджик - 540 лв./км. Според Павлова тези цени няма да се коригират, тъй като има опасност през следващата зима фирмите да спрат да работят.

 

„Дума": Селата без европари за бедствия

Селските райони, пострадали при бедствия, ще получат съвсем малка част от парите, предвидени от ЕС за справяне с кризисни ситуации, стана ясно вчера. Причина за орязването на средствата е фатално забавяне на документацията, която трябва да бъде изготвена от Министерството на земеделието, признава институцията в отговор на питане от Медиапул.

Приблизително 200 млн. лв., предвидени за възстановяване на щетите от природни бедствия и за хидромелиорации по Програмата за развитие на селските райони, няма да бъдат отворени за усвояване, защото не е подготвен нито един документ за кандидатстване. Вместо тях управляващите ще се опитат да закърпят положението с 26,5 млн. лв., които ще бъдат разпределени межу 30 общини по ОП "Регионално развитие". Средствата ще отидат за укрепване на речните корита и почистването на реките, заявяват от МЗХ. Ще бъдат отпуснати и 20 млн. лв. по ОП "Околна среда".

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини