17 °C

КНСБ в Кърджали обмисля общ протест на хората без заплати от района

Масов протест на всички работници, които не са получавали от известно време заплатите си, да се обедини около дългата стачка на металурзите в Кърджали обмислят в регионалната централа на КНСБ в Кърджали, предаде репортер на БГНЕС.

Идеята е на председателя на синдиката Ваня Караколева. „Сами се поставяме в позицията на експлоатирани, видно е, че държавата не може да се справи с частника. Имам информация за грубо погазване на трудовото законодателство и в частност на редовното плащане на възнагражденията и в други фирми в Кърджали. Крайно време е всички да се обединим и в центъра на града да си кажем думата, обмислям това през последните дни”, заяви Караколева.

В 10,30 металурзите вдигнаха блокадата на изхода на Кърджали до Оловно-цинковия комбинат. Днес отново българското знаме беше символичната преграда за десетките чакащи край пътя автомобили. Разрешението за тази форма на протеста е валидно 10 дни, но синдикатите не са убедени, че ще продължат с локалното затваряне на движението в този не особено натоварен участък. Още преди седмица се коментираха варианти за блокиране на възлови кръстовища в града и на главния изход към Хасково и Пловдив.

След финала на днешната блокада металурзите отново влязоха в завода. Те обаче не са по работните си места. Чака ни лов на вещици, в момента, когато пристигне ръководството, ще има чистка, подозират много от тях. Има работници, които са написали заявленията си за напускане, но все още не са ги внесли официално. „Колеги ме разубеждават, уверяват ме, че не трябва да се отказвам, да не губя надежда. У дома нямаме ток, 3 месеца не съм плащала наема за общинското жилище. Трябва незабавно да си намеря работа”, довери лаборантка.

В по-голямата си част работниците не искат предприятието да бъде затворено. Причината е, че в Кърджали безработицата е висока, а алтернативи няма. Специалисти от завода се опасяват и от възможна екокатастрофа. „Над 30 000 тона сярна киселина и други опасни химикали се съхраняват в складовете на ОЦК, големи бункери са пълни с готов електролит – разтвор за производството на цинк. Тонове отпадъци чакат от тях да бъдат доизвлечени олово и цинк. Депо за всички тези опасни материали няма”, разкри работник с 12 години стаж в завода.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 12.06.2021

Последни новини