Няма добри бързи решения за парите на металурзите

С чуждестранните банки, кредитирали собственика на ОЦК в Кърджали Валентин Захариев, е постигната договореност за търсене на свръхпрофесионален международен мениджмънт, който да поеме управлението на завода, но металурзите трябва да почакат още малко за парите си. Това стана ясно днес от призива за търпение на премиера Бойко Борисов, отправен към протестиращите, предаде репортер на БГНЕС.

За разлика от дружествата в Мадан и Рудозем, където държавата има участие, ОЦК е изцяло частно предприятие, припомни Борисов. Проучването, което той е разпоредил, е показало, че само за завода в Кърджали Захариев е изтеглил над 150 000 000 евро с инвестиционни намерения, които така и не са реализирани.

„За съжаление, това са две от най-големите в света банки, факт е, че те са дали парите, факт е, че управата ги е взела. И сега банките предявяват претенции да си вземат парите. Те са с намерение да обявят ОЦК в несъстоятелност, за по-големите банки е по-лесно да отпишат предприятието. Но това е фалит, затварят се вратите и си отивате и се редите на опашка при Тотю Младенов”, каза Борисов на металурзите.

Той е успял да убеди представителите на чуждите банки да доведат в Кърджали избрана от тях международна компания, която за 3-4 месеца да изправи завода „на крака” и постепенно през годините да изплува от кризата. Ще вложим цялото си желание и воля, на молба ще го ударим, но ще помогнем на работниците, а виновните ще понесат отговорностите си, зарече се премиерът.

Новият министър на МИЕТ Делян Добрев, който също пристигна с Борисов при металурзите заяви, че ситуацията е действително изключително тежка. „Кредитите са в много голям размер, търси се изход и той е в осигуряването на по-доброто управление на предприятието, за да може положението да не се влошава. Има разбирателство между банките-кредитори, че ще търсят международен мениджмънт”, заяви Добрев. Той обаче не уточни от кой сектор ще бъдат новите управляващи в металургичното предприятие.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини