Доктори от Кърджали лекуват болните в Припек

В област Кърджали трябва да има 126 джипита, но заетите места са едва 67. За останалите 59 няма желаещи лекари. Общините се опитват да ги направят привлекателни, предлагайки на медиците безплатно кабинети и жилища. Проблемът е особено сериозен за общините Ардино, Кирково, Крумовград и Джебел. Причина да няма мераклии за свободните места са трудните условия, при които лекарите трябва да работят. Става дума за планински села с разпокъсани махали, отдалечени едно от друго.

Началникът на РЗОК д-р Соня Ангелова заявява -"Това, че практиките са незаети, не означава, че хората в тези села не получават медицинска помощ”. Според нея пациентите в села без лекар имат джипита в други населени места. В джебелското село Припек например много от местните са избрали личен лекар в Кърджали. За хората обаче е трудно да пътуват на големи разстояния за преглед", казва д-р Ангелова, а лекарите  нямат възможност да отделят време и да ходят в откъснатите населени места извън практиките им.

Младите лекари не проявяват интерес към подобни места, а 30% от общопрактикуващите лекари в Кърджалийско са в предпенсионна или пенсионна възраст.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини