30 °C

Иван Есенски за новата поетична книга „Призори” на Саффет Ерен

Когато в шепата внезапно заблестят златинките на Поезията и ме разтърси чувството, че докосвам същността на битието, винаги се появява и удивлението - откъде извира този език, къде са тайниците му и защо не чезне в пясъците на всекидневната реч?
В поетическата карта на България централна планина е Родопите, в чиято източна част се намира едно от най-мистичните светилища на Словото - Ардино. Ако при прераждането душата има право да избира земните си местожителства, това прелестно градче със сигурност ще е едно от моите - там, сред меките овали на ридовете, между зелените свещи на боровете и ласкавия шепот на тревите. В Ардино е роден прекрасният писател Сабахаттин Али, с това място са свързани творческите и житейски посоки на цяло съзвездие поети - Благой Димитров, Наджи Ферхадов, Петър Василев, Ахмет Емин Атасой, Фехим Хорозов, Фаик Исмаил Арда, Власо Власов, Кръстьо Димитров, без чието присъствие не може да се говори за пълнота на съвременната българска поезия.
Но за мен синоним на поетичния меридиан Ардино е Саффет Ерен. И днес, както и преди, малцина словесници съумяват да живеят като истински поети - далече от суетната шетня за слава, отдадени безусловно на Високото Слово, избрали тишината на прозрението пред публичните прожектори.
Саффет Ерен принадлежи към тази благородна плеяда. Посветил се на високата словесност, неподатлив на блясъци и прищевки, той скромно и достойно сътворява синовните си признания пред родната земя. Самокритичен, но и безкомпромисен, деликатен и праволинеен, поетът ни въвежда в своите акварелни владения без ефектни пози и показни жестове. Подчертано лирична, изповедна и естетически убедителна, неговата поезия е изтъкана от чисти пориви, загриженост и внимание към човешкото битие. Нейните образи и послания не са натоварени с претенциозни внушения и модернистични плетеници - те са обикновени и доверчиви като приятелско докосване, озарено от усмивката на добротата.
Има любители, които държат непременно да премерят с дюлгерски метър поета, да го сместят на лавицата между авторите от съвремието му. Недостатъкът на тези упражнения е, че са субективни и подобна подредба трае ден до пладне.
Поетът не е съществително, а глагол и то единствено в сегашно време - той е гласът на онези, които не могат да говорят или са заставени от обстоятелствата да мълчат. Затова опитите да се съставя хор от техните неподражаеми гласове, да се подрежда вдъхновението по етажерки и графики, са нелепа архиварска самодейност.
Сътворена с обич към хората и преклонение пред силата и красотата на Словото, поезията на Саффет Ерен не отвръща гледци и от драматизма на днешния ден, от упадъка на нравите и обезценяването на стойностите. Колкото и да е сдържан, колкото и вродената му деликатност да омекотява изказа, възправи ли се срещу сянката, срещу грозното и недостойното, поетът е категоричен - стихът зазвучава като неотменима присъда над пошлостта и бездуховността.
Саффет Ерен разговаря свободно с гласовете на земята, а в лиричните му изповеди и интимните признания са постигнати интонации, които ги сродяват с проникновенията, оставени в нашата поезия от Димитър Бояджиев и Димчо Дебелянов.
Не бих се наел да правя заключения за сложните и нееднозначни процеси, които претърпя и търпи българската поезия последните двайсетина години.
Саффет Ерен не заявява претенции за ранглистите - той служи на призванието си с убеждението, че то не се осребрява, защото тогава красотата няма да се състои. Новата му книга „Призори” разтваря страниците на един изумителен свят - в неговите пейзажи цъфти вечно лято, звънят небесните камбанки на птичите сърца и всички пътеки водят към утрото. И когато призори стигнем през росата неговия хребет, откриваме удивени, че това е същият този наш оплетен в дребни зависимости живот, че поетът щедро ни е надарил с ново зрение, за да видим чудото на съществуването, да изпитаме радостта че сме заедно и проумеем истината, че единственото, за което си заслужава човек да живее на тая земя, е любовта.
Именно на нея е посветена тази книга..

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021

Случаен виц

Последни новини