Бойко Борисов ще посети лично работниците от ОЦК – Кърджали

Бизнесменът Николай Вълканов поема „Горубсо Мадан” от Валентин Захариев, съобщи БНТ. Споразумение за това беше подписано тази вечер в Министерството на икономиката в присъствието на премиера Бойко Борисов. Заплатите на работниците ще започнат да не изплащат още в събота.
Премиерът обясни, че Валентин Захариев е подписал протокол със 7 точки, чрез който прехвърля задълженията си на Вълканов. „Валентин Захариев прехвърля своите дългове към Николай Вълканов, а той се оправя с банката инвеститор - Първа инвестиционна банка”, заяви Бойко Борисов след края на преговорите. „Подписали са ми надлежно”, добави премиерът. Той добави, че юридическите детайли по прехвърлянето на концесията на предприятието предстоят да бъдат уточнени от новия икономически министър Делян Добрев.
Борисов обясни още, че зам. финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Иван Искров ще разговаря с ръководството на СиБанк и ДСК да извикат служителите си в съботния ден, за да могат да се заредят дебитните карти на работещите в „Горубсо Мадан” с пари, които те да получат още утре. „Надявам се двете банки няма да ми откажат утре да върнат служители на работа, за да могат да препратят парите към картите на работниците. Това ни е уговорката. Подписали сме”, обясни Борисов, цитиран от БГНЕС.
Премиерът заяви готовност да посети лично работниците в „Горубсо Мадан” и ОЦК-Кърджали. „Двете предприятия имат изключително светло бъдеще, защото и системите, и технологиите, и машините, които в момента са залог на банката, са най-добрите”, посочи още министър-председателят.
Малко по-рано тази вечер министър-председателят пристигна в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и се включи в преговорите за решаване на проблема с предприятието. В преговорите участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Часове преди това на извънредна пресконференция министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че очаква казусът с „Горубсо Мадан” „да бъде разрешен”. Въпреки че тя бе свикана с очакването да стане ясно името на новия инвеститор в дружеството министър Добрев отказа да го обяви с мотива, че преговорите продължават и в момента. Нито един от вече станалите известни по-рано инвеститори с интерес към Горубсо не се отказал, допълни Добрев, като отказа конкретни отговори на зададени му от журналистите допълнителни въпроси.„На този етап всички са близо да сключване на сделката, така че нека не говорим преди нещата да станат факт. Не би било коректно да казвам какви са офертите на кандидатите, аз самият не знам коя фирма точно колко предлага, но е факт, че фирмите не са се отказали. Понеже това бе моето основно опасение - като разберат, че има допълнителни тежести и то в такъв голям размер, никой да не иска да се занимава вече с този казус”, коментира тогава Добрев.

novini.dir.bg

Източник: novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини