Днес е пикът на красивия метеорен поток Лириди – намислете си желание!

От 16 до 25 април ще имаме удоволствието да се насладим на лиридите - един наистина зрелщиен пролетен звездопад. Неговият пик се очаква на 22 април в приблизително 10 часа.

Той ще може да се наблюдава след 22 ч., когато неговият радиант (в съзвездието Лира) се издига над североизточния хоризонт, а към края на нощта е вече високо в небето.

Очаква се да падат средно по 10-15 метеора за час!

Лиридите се наблюдават още от 687 г. преди новата ера, но поведението им през годините е непредсказуемо и често поднасят изненади.

Потокът неведнъж е показвал неочаквани изблици на активност. През 1803 г. в максимума са падали по 700 Лириди в час, а през 1922 г. – 1800!

За съжаление, през 2024 г. условията за наблюдение няма да са идеални. На 23 април – точно след пика на активността – е пълнолуние което означава, че лунната светлина може да „заглуши“ нощното небе. Облачното време и априлските дъждове също могат да ви попречат да се насладите на явлението.
Какво представлява метеорният поток Лириди?

Нарича се Лириди, тъй като на пръв поглед изглежда, че идва от посока на съзвездието Лира. Всъщност обаче няма нищо общо с тази далечна група звезди.

Метеоритните дъждове са продукт на малки космически скали и и прах, които се разбиват в земната атмосфера с висока скорост и изгарят, създавайки високоенергийно огнено кълбо. За хората, живеещи на Земята, те изглеждат като ярка ивица светлина в небето.

В случая с Лиридите скалните отломки идват от кометата C/186 G1 (Тачър), която е оставила след себе си следа от космически прах, когато е минала покрай нашата планета преди стотици години.

 

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини