Петдесетница е

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя.

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос.

Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие - слизането на Светия Дух - всяка година на този ден. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез който ни се дарява всяка мъдрост и който е източникът на живота.

За старозаветните Петдесетница бил един от трите велики празника. Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет.

В по-късни времена на този ден се отбелязвало получаването на Синайското законодателство, петдесет дни след излизането на евреите от Египет. Празникът бил тържествен и радостен, в Йерусалим се стичало голямо множество хора, за да принесат в благодарност на Бога установената от закона жертва.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    98
    98608
    1 -2
    10:41, 16 юни 2019
    Христос ни е завещал 5 морални принципа
    - Свобода , Равенство , Братство , Справедливост и Да не се страхуваш да умреш за тях
    .....
    Църквата му за съжаление гледа да ги изврати за да угоди на Царе , Султани , Императори , Мутри и Бейове
    .....
    А Комунизма като идея има успех , защото се базира на Христовите морални принципи .... Единственото което добавят Маркс и Енгелс е диктатурата на пролетариата - демек превъзпитанието с кьотек (ама и това е копирано от Инквизицията) :)))
    • Ди
      Димо
      3 0
      10:56, 16 юни 2019
      Съжалявам че си толкова некомпетентен и зле информиран по религиозните въпроси, преди да пишеш глупости вземи прочети поне Библията!
  • 2
    Pr
    prosecutor
    3 -1
    12:17, 16 юни 2019
    Комунетата кога станахте религиозни !?
    • 87
      8759086787
      2 -1
      13:28, 16 юни 2019
      Откакто Мутрите и Бейовете от ГРОБ, ДПСи Патриотките почнаха да се гаврят с Ботев , Левски и Гоце Делчев
    • Pr
      prosecutor
      2 0
      20:11, 16 юни 2019
      Мутрите и бейовете от ГЕРБ, ДПС, и патриотарите са от вашето комунистическо котило.
Последни новини