Откриха ръкопис с еретични тайни откровения на Иисус на 1500 години

Християнски текст на 1500 години е открит от изследователи от Тексаския университет. Ръкописът е фрагмент от новозаветен апокриф, известен като "Първи Апокалипсис на Яков", който се отнася към раннохристиянската литература и се отрича от църквата като еретичен. 

Ръкописът е намерен в архива на "Обществото за изследване на Египет" към Оксфордския университет. Той е част от Библиотеката Наг Хамади, открита през 1945 год. близо до египетското селище Наг Хамади. Древните ръкописи от нея са наричани още Гностически евангелия. Гностическото християнство приема митологията и философията на елинизма и се смятало за еретично учение от ортодоксалните християни.

Откритият манускрипт е един от малкото, написани на гръцки. Повечето от текстовете от Наг Хамади са преводи на коптски, който бил разпростране в Елинистичен Египет.

Текстът съдържа тайните откровения на Христос към един от седемдесетте апостоли - Яков, който според някои е роден брат на Иисус. В тях Месията разказва за Небесното царство, предсказва бъдещето и описва смъртта на самия Яков. Ръкописът е допълнен с разказ за живота и служенето на самия Иисус.

Голяма част от текста е написана с акуратен четлив почерк като са използвани точки за разделяне на сричките, което е необичайно за древните ръкописи. Затова изследователите смятат, че вероятно манускриптът е използван с образователна цел и е бил образец, по който са се учели да четат и пишат. 


2 коментара

 • 1
  Пр
  Православен
  5 -2
  22:08, 1-12-2017
  Не мога да разбера защо пишете тъпотии.
  Протоевангелието на Яков е апоркриф...а е апокриф, защото не може да се докаже, че е писано от Яков.
  Чукнете в Гугъл и четете...има го преведено на български....
  Бахти жълтата журналя...
 • 2
  Ба
  бай Пешо
  0 0
  10:30, 7-12-2017
  Да беше еротични, да се заинтригува човек. Те това е новина, осмисли ми деня.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини