Млада българка оживява сградата на училището в Хвойна с архитектурна експозиция и фолклор

    Тя се казва Кристияна Брънзалова и учи Архитектурен дизайн в Политехническия университет в Милано. За дипломната си работа към курса по интериорен дизайн решава вместо зададените от преподавателите сгради в Италия, да избере сграда в Хвойна – там от където е родът й. Концентрира се върху училището, затворено преди години и почти изоставено на произвола на съдбата, а всъщност място с дълга история. Така се ражда идеята за архитектурно-фолклорното събитие с поетичното име „Камък върху камък ще остане”.

    Фестивалът стартира днес в 19 часа с фолклорен концерт в село Хвойна.

    Преди да стигне до тук обаче Кристияна е двигателът, който събира близо 30 доброволци – местни хора и нейни приятели, които в продължение на седмица чистят и облагородяват изоставената сграда. Успяват да подготвят четири стаи и две антрета, където ще бъдат подредени изложби – на архитектурни забележителности и проекти, включително нейната дипломна работа, стари снимки, извадени от архивите, фотоси на възстановки и автентични български носии.

    Тази вечер в концерта в Хвойна ще се включат домакините от клуб „Жарава” към читалището в селото, гости от Милано – групата за народни танци „Нашенци”, която се състои от хора с български корени и италианци, прояваващи интерес към българския фолклор. Техен хореограф е Милена Джибирска. В концерта ще се включат още клуб „Феникс” от Асеновград, гости от Манастир и Малево, фолклорният изпълнител Здравко Мандаджиев. Фолклорният празник ще се състои в двора на училището.

    Събитието продължава и утре – 19 август. Още в 10 часа ще бъдат открити изложбите, а самата Кристияна ще предложи на гостите една разходка в архитектурното минало на Хвойна. За малчуганите пък е предвидена арт лаборатория. Ще я води друга българка, намерила реализация в Италия - Мартина Андонова. Родом от Хасково, тя получава професионалното си образование в Европейския институт по дизайн в Милано. Там работи като художник, сценограф и арт директор в различни културни асоциации. Мартина ще предложи на най-младите участници в „Камък върху камък ще остане” интерактивна игра, рисуване, създаване на приказка, а накрая ще има и награди за малките мечтатели.

    Вечерта отново е предвиден фолклорен концерт и, по стара българска традиция, народно веселие и хора до зори.

    Събитието има своята голяма благотворителна кауза - събиране на средства за належащи ремонти по сградата на училището в Хвойна, за да може то да заживее нов живот.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини