Бизнесът настоява за отпадане на добавките за стаж

Синдикатите постигнаха своето. Темата за надбавките за стаж вече не са в дневния ред на правителството. Валери Симеонов се извини, че това е лично предложение.

Дир.бг разговаря с Румяна Георгиева - експерт и парламентарен секретар на КРИБ.

- Каква ще е реакцията на бизнеса след като стана ясно, че добавката за прослужено време не е на дневен ред на правителството и тя няма да бъде отменена.

- Ние ще настояваме за отмяната на тази добавка. В понеделник ще дадем официална пресконференция на която ще изложим нашите позиции.

- Имате ли някакви разчети какви пари ще останат в бизнеса за преразпределение на заплатите, ако се стигне до премахване на добавката за прослужено време.

- С постановление на МС е приета ставка от 0.6% за прослужено време, така че може много лесно да се изчисли каква е сумата. В същото време тези пари няма да останат в бизнеса, а отново ще отидат за заплати. Те ще бъдат включени в основната заплата на хората, но от тук натам ще бъдат преразпределяни спрямо положения труд. По този начин няма да има неравнопоставеност между младите хора, които полагат много усилия да се включат на пазара на труда и някои възрастни, които получават тези суми без значение дали са положили усилия.

- Обсъждали ли сте до момента някаква система за преразпределение на тези средства в работодателските организации.

- Не, подобно преразпределение не е обсъждано и всяка фирма сама ще решава за бонусната си система. Сегашното трудово възнаграждение ще се запази, а досегашното допълнително ще отиде в основното.

- Предложението дойде от вицепремиера Валери Симеонов. Смятате ли, че това е компенсация за бизнеса за неговия остър тон към КРИБ относно приватизационната сделка за БМФ.

- Искането за отпадане на клас прослужено време към днешна дата не е поставено от наша страна, макар че през годините ние сме настоявали за това. Защото не е честно за държавните служители това да бъде отменено, а да се вменява на работодателите в частния сектор да начисляват клас прослужено време. Трябва да има равнопоставеност между заетите в администрацията и в частния сектор. Премахването на класа бе предложено от четирите работодателски организации още през миналата година. 

- Синдикатите заплашиха с протести, ако бъде премахната надбавката за стаж. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов дори заплаши да поведе хората пред офиса на БСК. Вашият едва ли ще бъде пропуснат. Притеснява ли ви това?

- Винаги, когато има подобни предложения има доволни и недоволни. Но ние говорим за неравнопоставеност между млади хора, които сега започват своята кариера и нямат никакви стимули, и някои възрастни хора не толкова амбициозни, които могат да получат и 24% надбавка за прослужен 40-годишен стаж. Именно това плащане прави неравнопоставеност пред наемния труд и поставя в неравнопоставеност младите работници спрямо по-възрастните им колеги. Този клас действа демотивиращо за повишаване на квалификацията на нискоквалифицираните работници, които така или иначе чрез стажа получават увеличение на заплатите.

- В такъв случай не се ли получава така, че вие със синдикатите си делите работниците - за вас младите и умните, за тях старите и ниско образованите.

- Не, в никакъв случай. За работодателя няма млади и стари работници. А именно тази нормативна уредба, която е много остаряла създава проблеми между млади и стари. Допълнителните заплащания трябва да бъдат уредени в индивидуалните трудови договори, както и в колективните и секторните трудови договори.

- Готовите ли сте да разговаряте със синдикатите по този проблем

- Ние никога не сме отказвали разговор с тях. Последния път в НСТС обсъждахме с тях минималната работна заплата.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини