Какво се знае за атентатора от Ансбах и връзката му с България

12 души бяха ранени при самоубийствено нападение в германския град Ансбах снощи, след като 27-годишен сириец се самовзриви. Ето какво се знае досега (към 20.20 часа на 25 юли) за произхода, мотивите и връзката му с България.

Българската връзка
Извършителят е 27-годишен сириец, на който е отказано убежище в Германия. Той е трябвало да бъде депортиран в България.

Мъжът е получил хуманитарен статут в България през декември 2013 г., след като е регистриран в страната през септември и е подал молба за закрила.Той е пребивавал в България от септември 2013 до средата на 2014 г., за което време според МВР той не е регистриран с противообществени прояви.

Според говорител на вътрешното министерство на Германия на 13 юли мъжът е бил предупреден, че ще бъде депортиран. Това е било второто предупреждение, а първото е било издадено на 22 декември 2014 г.

Той е влязъл в страната преди две години, а молбата му за убежище е била отхвърлена преди година, каза вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман, цитиран от Би Би Си. Въпреки това му е било разрешено да остане в Германия временно, заради опасната ситуация в Сирия, и му е бил осигурен подслон.

Коментарът на българското Министерство на вътрешните работи беше лаконичен: "Имаме информация за случая, която към момента няма да коментираме", посочи главният секретар Георги Костов.

Ако 27-годишният мъж е бил задържан на българска територия и тук му е предоставен статут, който той не е спазил, се прилага Дъблинския регламент за връщане на мигранти в първата страна, където са регистрирани, обясниха още от МВР. Оттам не уточниха колко мигранти са върнати в България и какво се случва с тях тук.

Обясниха само, че с незаконно преминаване на границата се занимава ДАНС, а различните видове статут се предоставят от Държавната агенция за бежанците. Списание "Шпигел" писа, че мъжът е бил регистриран и в Австрия.

"Ислямска държава"
Във видеозапис, открит на телефона на сириеца, той "съвсем явно обявява, че в името на Аллах и верността си към Абу Бакр ал Багдиди, известният ислямистки лидер, отмъщава на германците заради това, че са застанали на пътя на исляма".

Информационната агенция "Амак", действаща от територията на "Ислямска държава" и свръзвана с терористичната организация, съобщи, че групировката поема отговорността за експлозията. Полицията е открила в дома на нападателя материали, необходимите за направата на бомба.

Вътрешният министър съобщи още, че 27-годишният мъж е правил два опита за самоубийство и е бил лекуван в психиатрична клиника. Според познати на сириеца, той е твърдял, че не харесва "Ислямска държава", но често е лъжел без причина и е искал да бъде център на внимание.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини