Само един от всеки трима безработни младежи се е записал на трудовата борса

31% - това е нивото на успех на 98-те младежки медиатори, които бяха назначени от социалното министерство да убеждават връстниците си да започнат да учат или работят.

Медиаторите са говорили с 4421 младежи до 29 г., които са не учат, не работят и не търсят работа за периода от май до декември миналата година. В резултат на работата на медиаторите 1398 младежи са се регистрирали в бюрата по труда. 281 са започнали работа благодарение на трудовите посредници, а 340 - самостоятелно. 64 младежи са се върнали в образователната система. Това сочат данните на социалното министерство, предоставени на "Сега".

Дали нивото на успех на медиаторите е добро или лошо, тепърва ще стане ясно, защото предстои оценка. Засега обаче нови медиатори към общините няма да бъдат назначавани. Медиаторите работят към общините, където има най-много неактивни млади, а заплатите и осигуровките им се финансират от държавния бюджет. От началото на годината заплатата им е увеличена от 430 лв. на 530 лв. За цялата тази година е планирано младежките медиатори да активират 4500 свои връстници.

Активирането на младите хора у нас, които не работят и не учат, е основна задача по националния план за европейската гаранция за младежта. За да повиши информираността сред младите, министерството ще издава наръчник с парите от младежката гаранция. За страната ни са заделени близо 57 млн. евро от Брюксел.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини