Джипитата спират дежурствата в болницата, Спешно поема неотложните пациенти

Дежурствата на хасковските джипита в областната болница след 19 часа се прекратява в делничните дни. Не е ясно дали така наречените терапевтични кабинети за неотложна помощ ще функционират в почивните и празнични дни. Досега общопрактикуващи лекари от града и общината обслужваха така наречените неотложни пациенти, при които състоянието им не е спешно/сиреч животозастрашаващо/ но е изострено в късната част на денонощието, когато официално личните лекари не работят.

Сега този тип пациенти ще се поема от медиците в Спешно отделение. На практика както бе допреди 3 години, когато тогавашният изпълнителен директор д-р Славчо Близнаков успя да организира над 60 практики от Хасково, Минерални бани и Стамболово, да поемат на ротационен принцип нощни дежурства в болницата. Презумпцията бе, че така ще се освободи Спешното да си гледа спешните случаи и ще разтовари линейките от повиквания за високо кръвно и температура. Прегледите бяха безплатни за осигурените пациенти и платени за неосигурените. Системата работеше ударно, като най-големите печеливши бяха самите пациенти, поради факта, че всяко неотложно състояние може във всеки момент да прелее в Спешно, а в намиращото се в съседство отделение на разположение имаше рентген и клинична лаборатория, както и възможност за незабавна хоспитализация. Единствените недоволни бяха самите джипита, които отдавна се оплакваха, че тези прегледи им се заплащат по 11 стотинки на пациент, преценено /и наистина е така/ като безбожно малко.

Поради тази или друга причина постепенно общопрактикуващите са се отказвали от дежурствата. "В последно време забелязвах най-вече д-р Вълева, останалите ги нямаше", коментира изпълнителният директор Д-р Георги Гелов. Той подчерта, че терапевтичния кабинет може и да отпада, но детският остава на линия - както през делничните дни след 19 часа, така и в събота и неделя. Няма да има никаква промяна, хората ще бъдат поети от лекар както досега, категоричен е и зам.-директорът Иван Иванов. Системата е проиграна и ще работи както винаги досега.

Промяната идва дни след старта на лекарските протести, където една от конфликтните точки бе именно премахването на неотложната помощ и придаването й към Спешните портали на болниците.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини