Европейският авиорегулатор забрани полетите над Южна Украйна

Европейската организация за контрол на въздушното движение предупреди, че ще бъдат прекратени всички граждански полети над Южна Украйна, анексирания Кримски полуостров, части от Черно и Азовско море, предаде УНИАН.

Решението е взето в отговор на изпратено на 2 април писмо от Международната организация за гражданска авиация, в което се препоръчва европейските превозвачи да избягват указаната зона и да прибягват до алтернативни маршрути.

Публикувана е и карта с ограничените за полети части на Украйна, в които влизат областите Херсонска, Николаевска и Запорожка.

Европейският регулатор е препоръчал превозвачите, желаещи повече информация, да се обръщат към Одеския и Днепропетровския център за управление на полетите, както и към авиодиспечерите на България, Румъния и Турция.

След присъединяването на Кримския полуостров Киев обвини Русия в нарушение на международните договори и „пиратско превземане на международно въздушно пространство".

Опасността от ескалиране на напрежението принуди Европейската организация за безопасна аеронавигация да въведе ограничения на полетите над Симферопол и Севастопол.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини