Новия собственик може да купи мини Горубсо без ОЦК- Кърджали

“Горубсо-Мадан” още няма нов собственик. Появиха се и други задължения. Потенциалния нов собственик допълнително бе разколебан от дванайсетте милиона евро, които са похарчени за  поръчителство. Сега се търси изход от ситуацията. Приоритет в момента е да се намерят пари, за изплащане заплатите. Бъдещият собственик може да извади пари преди да се финализира сделката”, коментира Дилян Добрев. Той призна, че след вероятните фирми, с които се преговаря, са тези  на Николай Вълканов, ПИБ и “Химимпорт”.

Засега не е ясно доколко купувачът на "ГОРУБСО-Мадан" ще сключи пакетна сделка, с която да придобие и Оловно-цинковия комплекс в Кърджали. Кредитори на ОЦК са ПИБ и BNP-Paribas. В договора за заема от втората банка обаче има клауза, според която ако холдингът на Захариев "Интертръст" намали участието си в предприятието под 51%, парите може да станат изискуеми веднага. Сумата, по думите на самия бизнесмен, е 90 млн. лв. Тоест евентуална сделка за ОЦК пък не може да мине без съгласието на BNP-Paribas.
Държавата се намесва в делата на закъсалия Валентин Захариев, след като опитите й да го накара да даде заплатите на работниците и да осигури нормална работа на собствените си предприятия се провалиха. В момента за фирмите в Мадан и Кърджали Захариев дължи 1.3 млн. лв. заплати и над 8 млн. лв. осигуровки. Той трудно и със забавяне плаща и концесионните възнаграждения за рудниците "Крушев дол" и "Петровица". От две седмици икономическото министерство заплашва, че ще прекрати концесията за двете мини. Такъв ход обаче би означавал ГОРУБСО да не работи поне още година, докато се организира процедура за намиране на нов концесионер и се проведе задължителният за целта търг, признаха от ведомството. Затова вариантът с "изгонването" на Захариев очевидно е по-тежък за управляващите и те предпочитат да съдействат да се намери нов купувач на цялото предприятие в Мадан, а може би и на това в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини