Премиерът поема и казуса ГОРУБСО и ОЦК

Премиерът Бойко Борисов лично ще се срещне с президента на "Интертръст холдинг" Валентин Захариев, за да се измисли начин миньорите от ГОРУБСО и металурзите от ОЦК - Кърджали да си получат заплатите, стана ясно вчера. Захариев вече обеща да изплати поне 60% от дължимите възнаграждения още преди седмица. Но и до вчера само някои от металурзите взеха част от парите си, а за миньорите нямаше нищо. От "Интертръст холдинг" разчитаха на кредит, за да се разплатят, банките обаче отказват да им го отпуснат. Според шефовете на ОЦК вече има споразумение за заем, но трябва да се назначи прокурист, който да следи, че парите отиват за заплати.

За намесата на Борисов настояват с отворено писмо металурзите от Кърджали. "Не ви ли е неудобно, че докато вие си подхвърляте реплики за това коя партия е раздала повече бонуси под или над масата, има хора, които посягат на живота си, притиснати от безпаричието и безизходицата, с изключен ток и описано от съдия-изпълнител имущество заради неплатени сметки и кредити", се казва в писмото.

Междувременно ОЦК отнесе поредната максимална глоба от 10 000 лв. заради неспазеното споразумение от 7 март. Металургичното предприятие има около 100 акта през последните 2 г. Глобите са общо за 102 000 лв., от които са изплатени 70 000 лв.

Протестите в ГОРУБСО - Мадан и ОЦК - Кърджали продължават вече 20 дни. Вчера миньорите поискаха от образователния министър Сергей Игнатов да даде ваканция за децата им, защото не могат да им осигуряват джобни за закуска. Игнатов обеща казусът да се обсъди, но даде да се разбере, че ваканция само за част от учениците няма как да има, след като учебният процес се осигурява.

"Като цяло децата са в много тежко положение от години. Голяма част от тях нямат пари за закуска, някои ходят със скъсани обувки, но са свестни и си посещават училище. Помагаме на тези, които пътуват, с каквото може. Уговорили сме да ползват транспорта, осигурен от общината, който иначе е за по-малки деца", обясни директорът на Професионалната гимназия в града Любен Терзиев. От общината казаха, че не могат да отпуснат собствени средства, за да осигурят пари за храна.

www.segabg.com

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини