Перална машина използва сух лед и пере за минути

Дори най-ефективните перални машини на пазара използват много енергия и вода, особено ако става дума за подгряване на водата. Но една революционна концепция на дизайнера Ели Ахови може да промени всичко това. Orbit оставя в миналото водата и сапуна за почистване и се отдава на силата на сухия лед. Тя е тиха и пере дрехите буквално за броени минути.

Машината се състои от пръстен, пълен с батерии, през който тече електрически ток. Сферичният барабан, който съдържа дрехите, е изработен от свръхпроводящи метал, охладен до много ниска температура чрез течен азот. Когато електрическото му съпротивление падне до нула, той плува в рамките на пръстена.

Вътре в барабана обаче е мястото, където се случва магията. Сухият лед, твърда форма на въглероден диоксид, сублимира (превръща се в газ, без да преминава през течно агрегатно състояние) и се изстрелва при високо налягане към мръсните дрехи. CO2 реагира с мазните метна и мръсотията, като я изважда от облеклото.

Обстрелването със сух лед е добре установена техника за почистване, въпреки че се използва предимно за индустриални приложения.

След като нежеланите елементи се премахнат, прането се филтрира в тръба, оставяйки само чистите дрехи. Въглеродният двуокис в газообразна форма се засмуква и се привежда обратно в твърда форма.

Тъй като процесът зависи от почти мигновена химическа реакция, то процесът на почистване е значително съкратен, а шумът на плискаща се вода се превръща в нещо от миналото. Orbit се нуждае от спорадична поддръжка, така че да се премахва натрупаната мръсотия. Системата представлява затворен кръг и CO2 не трябва да се подменя или допълва, а батериите в пръстена се презареждат чрез улавяне на енергията от въртенето на барабана посредством индукция.

А дали това чудо работи изобщо? Предстои да видим.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини