Ардинските читалища ще получат 158 000 лева субсидия

158 000 лева е общата субсидия за 20-те читалища в община Ардино през 2012 година.

Съгласно Закона за народните читалища, предвидените по държавния и общински бюджет средства за читалищна дейност се разпределят между читалищата от комисия с участието на общината и председателите на  читалищните настоятелства. Със заповед на кмета на община Ардино Ресми Мурад е сформирана комисия за разпределението на годишната субсидия.

Финансовите средства се разпределят по методика и натурални показатели – любителско художествено творчество, изяви на местно, общинско, областно, национално и международно ниво, библиотечен фонд в томове, организиране на културни прояви, издръжка за сградата и щатният състав. Критериите целят адекватно да подпомогнат читалищата, които наистина работят активно, мотивирани са и имат нужда от средства, информират още от местната администрация.

През настоящата година в Програмата за развитие на читалищната дейност в общината са включени много културни мероприятия. През месец май в Ардино под патронажа на кмета Ресми Мурад ще се проведе Третия международен литературен форум „Братство”. Литературното събитие ще се съчетае и с втората премиера на

документалния филм „Утринна звезда” за родения в Ардино световноизвестен турски писател Сабахаттин Али. Снимки за филма бяха направени и в Ардино. Първата премиера на документалния филм ще бъде на 2 април в Истанбул.

През май след десетгодишно прекъсване ще се организира Общински преглед на любителското художествено творчество. Също така ще се проведе и пленер за художници, а организатор на проявата ще бъде читалище „Родопска искра”.

В Програмата са включени още традиционните селищни празници на селата Млечино, Горно Прахово, Боровица, Бял извор, Жълтуша, Падина и др. През септември в рамките на Есенните културни празници предстои и отбелязването на 60-годишнината на твореца Саффет Ерен.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини