19 °C

Може ли Турция да прекрати кюрдския конфликт?

Турският началник на жандармерията Ръдван Йозден бе убит през 1995 г. Според съпругата му той е бил убит не от кюрдските бунтовници, а от неговите собствени колеги, защото се е противопоставял на тяхната “мръсна война” и заради изказванията му, че решението на кюрдския проблем не е “като убиваш и като те убиват”.

Времената обаче се промениха. Сега Турция признава, че освен военните офанзиви срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), съществува възможност и за разговори със съответните групи с цел намиране на мирен път за прекратяване на продължаващия 27 години конфликт.

Тайните разговори между турската разузнавателна служба МИТ и ПКК се провалиха, когато миналата година изтече информация от срещите в Осло. Въпреки липсата на доверие обаче и двете страни изглежда са готови да опитат отново.

При въпрос на Ройтерс миналата седмица дали преговорите с ПКК са възобновени президентът Абдуллах Гюл не потвърди информацията, но коментира:

“Виждате ли, ако има важни проблеми в една държава, задължение на всяка държава е да направи опит да реши тези проблеми независимо дали открито или тайно. Съвсем естествено е, че в тези рамки, са се осъществявали и продължават да се осъществяват инициативи”.

Турция винаги е възприемала ПКК като терористична организация. При управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган обаче се признава, че има и други измерения на кюрдския въпрос, както и други начини освен военния подход за решаването им.

“Очевидно не знам коя е ПКК”, каза Гюл в интервю. “Разбира се, те може да имат и граждански подразделения. Може би има такива, които поддържат същата линия в политическия живот. Има такива, които са легитимни, има и такива, които се борят срещу нас в планините”.

Около 40 000 души загинаха откакто ПКК започна въоръжена борба за кюрдска държава през 1984 г. под ръководството на Абдуллах Йоджалан, който в момента се намира в затвор на остров в Мраморно море край Истанбул.

Конфликтът, освен нанесените човешки загуби, доведе до забавяне на икономическото развитие и предизвика допълнително напрежение и нестабилност в югоизточната част на страната на границата с Ирак, Иран и Сирия.

Ердоган каза, че придържайки се към “отварянето си към демокрацията”, смята да осигури по-големи културни и езикови права на кюрдите, представляващи около 20 процента от населението на страната. Даже и през зимата обаче имаше слабо прекратяване на военните операции.

Държавните прокурори също бяха заети да арестуват стотици заподозрени симпатизанти на ПКК в цялата страна, сред които и много избрани кюрдски политици. Двадесет и петима от общо 28-те членове на местната власт в Къзълтепе, Югоизточна Турция, сега се намират зад решетките или вследствие на повдигнато дело, или в очакване случаите им да стигнат до съда, съобщи представител на тяхната прокюрдска партия.

Следователи разкопават редица масови гробове на кюрди, за които се смята, че са убити от военни агенти на “дълбоката държава” - ултранационалистическата и светска върхушка от 90-те години, която се постара да попречи и на издигането във властта на Ердоган, Гюл и други политици с ислямистки корени.

Отварянето на гроба на полковник Йозден в гробището на загиналите за родината в Истанбул е част от разследването. Адвокат на семейството заяви, че няма следа от рана от куршум в челото, както е записано като причина за смъртта. По онова време властите казаха, че се е случило при сблъсък с ПКК.

Йозден е разкрил също така контрабандни операции на петрол и наркотици в жандармерията. “Това няма да приключи тук”, цитира думите на Томрис Йозден в. “Заман”. “Ако не аз, тогава моите деца и моите внуци ще се заемат със случая. Истината ще излезе наяве, а тези, които са виновни, ще бъдат изправени пред съда”.

ПКК от своя страна също признава, че военното решение не е единственото решение на конфликта и че не може да победи втората най-голяма армия в НАТО със своята бунтовническа борба в Югоизточна Турция, направлявана от планините в Северен Ирак.

ПКК обаче обвинява правителството във фалш и във водене на преговори в опит за разделяне на бунтовническата група, класифицирана като терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз, с цел постигане на надмощие в конфликта.

От ПКК казват, че организацията е призовала към осем едностранни примирия откакто през 2002 г. ПСР дойде на власт - жестове на добра воля, които по думите им са били игнорирани. В годината след края на последното прекъсване на огъня от страна на ПКК имаше най-много жертви и от двете страни в конфликта.

ПКК казва също така, че от юни Турция пречи на адвокатите да посетят лидера си Абдуллах Йоджалан в затвора, с което блокират диалога с групата, която като цяло все още бива ръководена отгоре.

Воденето на разговори с ПКК вече не е толкова неприятно за обществото, както беше в миналото, но бунтовническите атаки като тази през октомври миналата година, при която бяха убити 24-ма турски войници само разпалват омразата, която повечето турци таят спрямо кюрдите.

Записите от преговорите в Осло най-вероятно са изтекли, за да бъдат дискредитирани Ердоган и правителството. Според анализатори все още има елементи сред апарата по сигурността, които се противопоставят категорично на преговорите за прекратяване на конфликта.

“Вие разбирате, че това е изключително чувствителна ситуация, ситуация на неприемливо висок политически риск”, заяви Хакан Фидан, тогавашен специален пратеник на Ердоган в разговорите в Осло. “Премиерът повтори няколко пъти, че е сериозен и искрен по този въпрос и е готов да поеме политическия риск”. По-късно Фидан бе повишен и застана начело на МИТ.

Правителството на Ердоган прие бързо миналия месец проектозакон за прекратяване на опитите на прокурорите да разпитват него или други агенти в преговорите, което е сигнал за това, че то продължава да подкрепя задкулисната им дейност.

Разговорите, които се провеждат в Норвегия - държава, която е известна с мирните си усилия в Судан, Шри Ланка и Близкия изток, имат някои английски характеристики, което подсказва за евентуална роля на Великобритания в процеса.

От записите става ясно, че осъществените през 2010 г. разговори представляват петата по ред подобна среща, но не става ясно дали е била последната и дали тази форма на контакт е била прекратена за добро. Има обаче други пътища и страни, които очевидно имат интерес да намерят начин да съберат ПКК и турското правителство.

На първо място сред тях е иракското кюрдско регионално правителство, което е готово да популяризира по-близки политически и икономически връзки с Турция - основния път за техния износ на петрол и газ. Иракската кюрдска власт обаче казва, че е била изправена пред 28 турски трансгранични операции на нейна територия в преследване на ПКК през последните 20 години.

Иракските кюрдски сили са неспособни да изкарат турската кюрдска група от нейната главна ръководна квартира в планината Кандил, която дори Саддам Хюсеин не успя да спечели от кюрдските пешмерги в разцвета на властта си.

Освен това всяко подобно действие срещу събратята кюрди от страна на иракското кюрдско регионално правителство няма да бъде одобрено от обществото.

Също така Кандил е прекалено далече от Турция, за да може нейната армия да щурмува без инвазия в пълен мащаб. Турските военни самолети обаче често бомбардират бази на ПКК там, при което загиват цивилни - друга причина за притеснение за иракските кюрдски власти.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани ще бъде домакин на национална конференция през юли, на която ще се направи опит да се намери път към мирно прекратяване на конфликта между Турция и ПКК, казаха наскоро кюрдски източници.

Представители на иракските кюрди обаче подчертаха, че макар винаги да е казвал, че е готов да помогне в каузата за мир, Барзани не играе ролята на посредник между Турция и ПКК.

Делегация на турската прокюрдска Партия за мир и демокрация (ПМД) посети Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, преди две седмици и се съгласи, че трябва да бъде формирана комисия, която да се подготви за конференцията, на която ще бъдат поканени и кюрди от Иран и Сирия.

“Докато Близкият изток и светът се променят, най-големият народ в света, който няма държава, иска да определи стратегически подход спрямо този процес”, каза високопоставен депутат от редиците на ПМД Хасип Каплан.

На въпроса дали ПКК също ще бъде поканена Каплан каза: “Тази комисия ще се опита да изслуша всички и да осигури участието на всички”.

БТА

/e-vestnik.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
17 юни 2021
Последни новини