Българите са по-бедни и от китайските селяни. Преглед на националния печат

Проблемите около цените на лекарствата и вероятността от поредна смяна на здравния министър са сред водещите теми на петъчните вестници.

„Константинов предложи законови промени за цените на лекарствата и още търси виновник за поскъпването" - пише „Дневник".
„Здравният министър Стефан Константинов, парламентарната здравна комисия и Националната здравно-осигурителна каса не можаха за пореден път да се разберат кой точно е отговорен за високите цени на лекарствата. На редовното заседание на комисията днес вината бе прехвърляна от една на друга институция. По първоначален замисъл министърът трябваше да представи предложенията си за намаляването на лекарствените цени, както му беше възложено преди две седмици от депутатите в комисията.
От около месец се търси виновникът за това, че миналата година здравната каса е плащала за някои лекарства над два пъти и половина повече, отколкото през 2010г. те са стрували на министерството. Причината за поскъпването е в сменената процедура. Здравното министерство е правело търгове и е успявало да постигне по-добра цена, но пък лекарствата стигали по-бавно до пациентите. За да няма забавяне, купуването на медикаменти е възложено от министерството на касата, която обаче договаря цената с фармацевтичните компании.
"Всичко е въпрос на законодателство", заяви пред комисията здравният министър, заплашен днес от премиера с уволнение, ако до седмица не внесе ред в лекарствената политика. Според Константинов, когато законът за лекарствените продукти е бил приеман и обсъждан от парламента, депутатите не са предвидили възможните усложнения. В текста трябвало ясно да бъде записано, че цените на лекарствата не може да надвишават нивата от 2010-та година...
Председателят на здравната комисия Десислава Атанасова /ГЕРБ/ обаче защити народните представители, като заяви, че законът бил написан и предложен именно от министерството. "Не смятам, че вината е на законодателя и здравната комисия. Напротив. Законът за лекарствените продукти беше гласуван като едно добро решение, но той все пак беше предложен от министерството"...
Словесна престрелка се разигра и между Калина Пенчева, която отговоря за лекарствената политика в здравната каса, и министъра. Пенчева заяви, че от касата още миналата година са предупредили за възможно поскъпване.
Пенчева обясни, че по закон касата има право да договаря отстъпки само за онези лекарства, които са сами в група и нямат аналог. Там нямало аномалии. Проблемът дошъл от лекарствата, които не са сами в група и имат няколко аналози.
За 2012-та година са били изпратени писма до 66 производителя с покана да бъдат договорени отстъпки за 188 продукта. Отговор бил получен само от 8 компании за намаления между 5%-15%, което щяло да спести около 3 милиона на касата. Когато дошло време за подписването на договорите, само две компании обаче изпратили офертите си..." - се казва в статията.

В. „24 часа" съобщава, че съдбата на здравния министър ще стане ясна след седмица:
„От телевизионната изява на Бойко Борисов (по Нова телевизия - б. р.) стана ясно, че е дал срок на здравния министър до следващата седмица да предоговори цените на лекарствата и ако не се реши проблемът, ще бъде сменен. По същото време Стефан Константинов даваше интервю за bTV. В него той обясни, че поема отговорността, че в рамките на девет месеца е допуснал да не бъде информиран за проблема с цените на лекарствата, но няма да може да стане добър задкулисен играч. Атакуват ме, че разбивам едни хубави схеми, където 6 - 7 милиона са вървели, каза Константинов."

В. „Стандарт" също помества публикация по темата:
„Нося си оставката в джоба, премиерът нека да реши, обяви пред бТВ здравният министър Стефан Константинов. В същото време той призна, че ако сам тръгне да подава оставка с това ще признае победата на "всички онези, които са си направили мрежички от игри в здравеопазването и са източвали пари".
Факт е, че от 1 март има увеличение на цените на лекарствата, при някои драстично, заяви министърът. Той показа доклад подготвен и представен му от бившата зам.-министърка Гергана Павлова, за цените на лекарствата, в който обаче не се посочва, че има драстичен ръст на цените. Константинов поясни, че не смята, че е бил лъган, но е подведен с информацията на Павлова...
Константинов оповести, че на 28 февруари е подал сигнал до главния прокурор Борис Велчев за изразходваните средства от НЗОК."

„Д-р Константинов нападна Дянков за лекарствата Здравният министър д-р Стефан Константинов обяви вчера, че носи оставката си в джоба, тъй като бил допуснал да не бъде информиран за по-високите цени на лекарствата, на които ги купува касата.
Напълно възможно е финансовият министър Симеон Дянков да е знаел, че касата плаща по-скъпо за лекарства. Това заяви по Би Ти Ви здравният министър д-р Стефан Константинов. Той добави, че често до ведомството на Дянков здравна информация стигала по-бързо, отколкото до Министерството на здравеопазването (МЗ). "Истината е, че двете ми заместнички (Десислава Димитрова и вече уволнената Гергана Павлова - б. р.)са в доста близки отношения (с Дянков - б. р.) и винаги вицепремиерът е изразявал положителното отношение към тях", каза още Константинов. Павлова например не го била уведомила, че м. г. касата плащала лекарства на пределни цени вместо на тръжните от 2010 г., на които ги е купувало МЗ и така се стигнало до разлики в стойността до 10 пъти. "Моята отговорност е, че съм се предоверил абсолютно на зам.-министърката. Тя не ме е лъгала, но не ми е казвала. Подведен съм", заяви Константинов. Според него фактите са се премълчавали, защото "явно има изгода". "Става въпрос за едни 6 млн. лв., които са влезли в сметките на компании. Но не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава", добави министърът.
Преди 2 дни Дянков каза адрес на Константинов: "Здравеопазването е тежка система, но министърът трябва да знае какво се случва." Вчера не бе открит за коментар.
"До 5-6 дни ще взема решение за оставката на здравния министър!", заяви пък премиерът Бойко Борисов...
Името на проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница "Св. Екатерина", се спряга за нов здравен министър. Завъртя се и името на Десислава Атанасова, шефката на парламентарната здравна комисия. Но лично премиерът Бойко Борисов отрече тя да бъде сложена на "клатещия се" стол.
Третият, за когото се говори, е д-р Минчо Вичев, шеф на русенската болница..." - информира „Труд".

Доходите на българите също са сред водещите теми.

„Българите са по-бедни и от китайските селяни" - съобщава „Труд".
"Минималната заплата в България е по-ниска от тази в селските райони на Китай. Това е доста странно, при положение че сте страна от Европейския съюз (ЕС)." Това недоумение изрази Робърт Кайло, експерт в Международната организация на труда, по време на конференция за заетостта и доходите, организирана от синдикатите.
"Хората, които получават минимална заплата, живеят с по 3,96 евро на ден. Това е недостатъчно за оцеляването им", разкритикува ниските доходи у нас и Шарън Бъроу, лидер на Международната конфедерация на профсъюзите. "Средната заплата също е доста по-ниска спрямо останалите страни в ЕС", добави тя.
Бъроу прогнозира, че до края на годината безработицата в България може да стигне 18-19%, но не обясни на какво се основава прогнозата й. По данни на Евростат през януари без работа са 11,5% от икономически активните българи...
В отговор на критиките им социалният министър Тотю Младенов каза, че през м. г. средната заплата се е увеличила с 8,7%. Ръстът обаче се дължи и на съкращаването на работници с ниска квалификация, добави той. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал посочи, че близо 400 000 българи са загубили работата си за последните 3,5 г." - продължава всекидневникът.

Същевременно в. „Стандарт" публикува информация за българите милионери:
„Шестима българи вече са обявили доходи над 5 млн. лв. за миналата година, близо два месеца преди крайния срок за подаване на данъчните декларации. Топ 40 на най-богатите българи са заработили през миналата година 140 млн. лв. Това сочат данните на Националната агенция за приходи от подадените досега декларации за облагане на доходите.
Най-много богаташи има в София. 16 души от класираните в Топ 40 са от столицата, 6-ма са от Пловдив, 4-ма от Варна, 4-ма от Добрич, 2-ма от Бургас. Една жена влиза в Топ 3 по богатство за миналата година със спечелени 5,36 млн. лв. В Топ 40 по богатство влизат общо три дами, сочат данните на Националната агенция за приходи от подадените досега декларации.
Преобладаващата част от най-богатите българи са спечелили парите си от дейност като еднолични търговци, включително земеделски производители. Най-богатият за 2011 г. е изкарал 11,7 млн. лв. именно като едноличен търговец. От продажба на дялове от компанията си или на целия си бизнес сериозни суми са получили само 8 души от Топ 40, като така те са спечелили между 2 млн. и 4 млн. лв.
Все още не е ясно дали доходите на най-богатите българи растат през 2011 г., защото има още два месеца за пускане на декларации. През миналата година до крайния срок за подаване на формулярите Топ 40 на най-богатите бяха обявили общ доход в размер на 380 млн. лв."

Развитието на случая "Мирослава" също намира място на страниците на петъчния печат.

„Алтернативната комисия за разследване на случая с отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник иска да се срещне поотделно с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов в присъствието на главния секретар на МВР и директора на ГДБОП.
Причината е че има нови факти за незаконни действия на МВР, съобщи в парламента Иван Костов, председател на комисията, цитиран от БНР. Органът е съставен от депутати от "Синята коалиция", БСП, ДПС, "Атака" и независимия Георги Терзийски. В началото на февруари парламентът създаде временна анкетна комисия за проучване на действията на МВР за случая в Перник, както и арестите в Мировяне, в Скравена и Бесоолу. Заради несъгласие за принципа на съставянето й - колко представители на опозицията да има в нея, в звеното влязоха само представители на ГЕРБ и независими.
"Съдържат свидетелства за незаконни действия на органите на Министерство на вътрешните работи, които ние искаме да конкретизираме, да уточним, да посочим точно за какво става въпрос", заяви Иван Костов. Според него трябва да се изяснят противоречията, които съществуват в дадените обяснения, в изяснените обстоятелства.
Според Костов не би трябвало да им се откаже подобна среща, но ако това не се случи, ще се действа с други средства. "Ние вчера имахме среща с главния прокурор и с наблюдаващия прокурор по тези два смъртни случая. Много сме напред в изясняване на обстоятелствата, но искаме всичко да бъде завършено, за да придобие сериозен вид", каза още Костов.
Председателят на комисията от ГЕРБ Красимир Ципов обаче досега не е видял противоречия в данните, които МВР изнася по случая, и версията на обвинителите. Разминаване обаче се забеляза още след едно от първите заседания на комисията - за това кой е изключил алармата в апартамента на Стойчо Стоев. Той заведе полицаите до трупа на Мирослава и няколко часа след това се самоуби при претърсване на дома му.
Пред депутатите от МВР обяснили, че двама полицаи оправяли осветлението, а друг е прерязал  жиците на СОТ-а..." - пише „Дневник".

В. „Сега" също отделя място на темата:
„Налице са нови факти, свидетелстващи за незаконни действия от страна на органите на МВР при разследването на отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник. Това обяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Той е председател на алтернативната комисия, която опозицията сформира, за да проведе паралелно проучване на полицейското разследването. Поради това той и другите членове на комисията са изпратили писма с молба за среща до премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Депутатите настояват на срещата им с Цветанов да присъстват още главният секретар на МВР Калин Георгиев, шефът на ГДБОП Станимир Флоров, както и антимафиоти от териториалното звено на БОП в Перник.
"Целта на срещата е изясняване на незаконосъобразността на действията на МВР във връзка с разкриването на отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник и смъртта на единия от похитителите й Стойчо Стоев", обясни Костов. Според него трябва да се изяснят противоречията, които съществуват в дадените до момента от разследващите обяснения. "Ние сме народни представители, не би трябвало да ни се отказва среща и информация", отвърна Костов на въпрос дали очаква да получи отказ. И допълни, че в противен случай разполагат с парламентарни инструменти, които да привлекат вниманието на обществеността.
"Много сме напред в изясняването на обстоятелствата, но искаме всичко да бъде завършено, за да придобие сериозен вид. Даваме си сметка, че работят две комисии и не желаем никакви обстоятелства и факти да стават обект на произволни интерпретации и спекулации", бе категоричен Костов. Той съобщи, че комисията му вече няма проблем с достъпа до протоколите и другите документи на официалната комисия. По негово мнение алтернативната комисия ще може да излезе с доклад след Великден."

Друга широко отразена тема е поредният доклад на Държавния департамент на САЩ, в който България е критикувана заради корупцията.

„Корупцията продължава да е сериозен проблем в полицията, митниците и съдебната власт в България. Тази констатация направи в доклада си Държавният департамент на САЩ за стратегията за борба с трафика на наркотици, прането на пари и другите финансови престъпления. Документът се счита за официалната американска позиция по тези въпроси и има тежест пред потенциалните инвеститори.
Според доклада въпреки реформите съдебната система постоянно е оценявана ниско в допитванията до общественото мнение. Сложните юридически процедури и вратичките в закона водят до прекомерни закъснения, които правят трудно ефективното водене на знакови дела, свързани с организираната престъпност и корупцията. Често когато чиновник е уличен в корупция, той или е преназначен, или е подложен на натиск да напусне, вместо да бъде уволнен или съден, казват американските анализатори. Препоръките на Държавния департамент са българското правителство да засили борбата с корупцията и да прилага по-ефективно законите, предвиждащи конфискация на престъпното имущество. Необходими са допълнителни реформи в полицията и съдебната власт. Работата на митническата агенция се нуждае от допълнително подобрение, за да може усилията срещу наркотиците да останат приоритет, пише в доклада.
Констатациите се разминават рязко с постоянните хвалби на кабинета за успехите му в борбата с организираната престъпност и корупцията. "Да, корупция в прокуратурата има, свидетели сме на не повече от 2-3 случая годишно, но пък всяка година има дела срещу прокурори", заяви главният прокурор Борис Велчев по повод доклада. От МВР пък обясниха, че вътрешният министър Цветан Цветанов е в чужбина и нямат информация дали ведомството ще излезе с официална позиция по критиките.
Правителството обаче получи похвала от Държавния департамент за борбата с наркотрафика. В доклада пише, че то "продължава да постига резултати" в тази област." - информира „Сега"-

„Организираните престъпни групи в България са добре финансирани и загнездени в обществото.
Това се казва в частта за страната ни в доклада за 2011 г. на американския Държавен департамент за стратегията за борба с трафика на наркотици, прането на пари и други финансови престъпления.
Корупцията остава проблем в полицията, митниците и съдебната система у нас. Въпреки реформите съдебната система постоянно е оценявана ниско в допитванията до общественото мнение. Сложните юридически процедури и вратичките в закона водят до прекомерни закъснения, които правят трудно ефективното водене на знакови дела, свързани с организираната престъпност и корупцията.
Често чиновник, уличен за подкупи, или е преназначен, или е подложен на натиск да напусне, вместо да бъде уволнен или съден.
Държавният департамент препоръчва на българското правителство да засили законите за конфискация на имущество и борба с корупцията. Нужни са още реформи в полицията и съдебната власт. Работата на митническата агенция се нуждае от подобрение,
Властите у нас продължават да постигат резултати в борбата с наркотрафика, а законодателството допринася за международните разследвания, се казва още в доклада. Географското положение на Балканите ни поставя на кръстопътя за доставки на хероин и това прави страната уязвима на международни организации, внасящи дрога в ЕС. Пристанищата ни продължават да са експлоатирани от трафиканти, внасящи кокаин от Южна Америка и хероин от Турция и Иран за Европа..." - пише в. „24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини