Косъм от брадата на Мохамед привлича богомолци в Кърджали

За да се докоснат до косъма от брадата на Мохамед, всяка година в кърджалийската джамия се стичат богомолци от цяла Южна България. Вярващите твърдят, че от реликвата се излъчва специфично благоухание, което напомня аромат на роза. Самия косъм се съхранява в кутийка, докосването до която носи здраве и късмет, вярват мюсюлманите.

Реликвата "Сакал и шериф" се съхранява вече 135 г. в централната джамия в Кърджали. Кутийката е дървена с изпъкнало стъклено капаче. В нея има 4-5-сантиметров кестеняв косъм. Тя е завита в над 50 кърпи. Съхранява в ниша на джамията, ключ за която има единствено кърджалийският имам - той отговаря за реликвата.

 Твърди се, че реликвата е донесена в града през 1877 г., когато руските войски преминават Дунава. Дотогава била пазена във видинска джамия. Правоверен мюсюлманин я скътал тайно и я скрил на сигурно място в Кърджали.

Според кърджалийският мюфтия, се изпълнява специална молитва, в която се благодари на Аллах за това, че е изпратил сред хората пророка Мохамед". Вярващите изпадат в мистично състояние, в което си мислят, че Мохамед е между тях.

"Сакал и шериф" се вади пред вярващите само веднъж в годината.Това става в най-свещената нощ за мюсюлманите - нощта Кадир. Тя се отбелязва в седмицата преди Рамазан Байрама и тогава стотици се стичат, за да се докоснат до косъма от брадата на Мохамед", разказва кърджалийският мюфтия Бейхан Мехмед. Според него не случайно "Сакал и шериф" се показва точно в нощта Кадир. "Това е най-благословеното време, защото именно тогава пророкът получава своята мисия и първите послания от Корана. Тази нощ е по-хаирлия от 1000 месеца, колкото продължава един човешки живот. Именно тогава ангелите слизат на земята", обяснява духовникът.

Мюсюлманите вярват още, че в най-свещената за тях нощ небето се отваря и всички отправени молитви ще бъдат чути. Хората обаче почти не споделят какво са измолили от пророка. Те пазят съкровените си желания, за да се сбъднат наистина.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини