Разкриват тайните на мумията-убиец

Става въпрос за древния човек, чийто останки бяха открити в топящ се ледник през 1991 година

 

Учените успяха да изяснят подробности за първото в историята документирано убийство. Става въпрос за древния човек, чийто останки бяха открити в топящ се ледник през 1991 година.

Човекът е живял преди 5300 години. Учените го нарекоха Оци, а журналистите-Леденият човек или Замразеният Фриц. Италианските учени, които изследвали мумията в Боланцо са разшифровали генома на древния човек и са изяснили, че той е бил с кафяви очи, А- кръвна група, бил е болен от лаймска болест и предразположен към сърдечни заболявания. Освен това, Оци е починал от загуба на кръв, причинена от раняване със стрела.

Останките му предизвикали ентусиазъм сред учените, се ползват с лоша слава. Работата е там, че с мумията са свързани няколко загадъчни смъртни случая. Първата „жертва" е 64-годишният Райнър Хен-съдебен експерт, който е направил снимките на снежния човек. Той загива при катастрофа пред 1992 година. Две години след това лавина погребва Курт Фриц - водачът на Хелмут Симон, намерил Оци, който след две години също бе открит мъртъв, няколко часа след погребението му от сърце умира Дитер Варнеке, ръководител на спасителите, които го откриват.

Журналистът Райнър Холц, който разказваше в пресата за Оци умира от възпаление на мозъка. Шестата жертва е доцентът от Инсбрукския университет Конрад Спиндлер, който също се е занимавал с мумията и седмата, засега, последна жертва е Том Лой, който изследва ДНК-то на древния ловец.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини