Вредите от носенето на тесни дънки и високи обувки

Mода си има цена и тя не се ограничава единствено в чисто финансов аспект. Обувките на висок ток и плътtaно прилепналите дънки могат да застрашат здравето ни - увеличават риска от бактериални инфекции, изтръпване на крака, и други проблеми, показват проучвания.

1. Тесните дънки
Носенето на стегнати панталони, включително и прекалено стегнати колани, може да доведе до свиване на нервите, скованост, херния и храносмилателни проблеми. Дори съществува и специален термин: „синдром на тесните панталони“. Наблюдават се все повече случаи на коремен дискомфорт, подуване и киселини в стомаха, поради носенето на стегнати и прилепнали по тялото дрехи, казва американският интернист д-р Октавио Беса.

2. Обувките на висок ток
Ходенето на високи обувки води до изместване центъра на тежестта и промяна в позата на тялото, което пренапряга гръбначния стълб. Увеличава се рискът от проблеми, като скъсяване на ахилесово сухожилие, болки в петите, в ставите на големите пръсти, мазоли, онихомикоза, а също така и травматични инциденти - изкълчвания и фрактури.
 
Австралийско проучване разглежда последиците от носенето на 7-8-сантиметрови токове ежедневно. Изследователите откриват, че когато кракът е постоянно в позиция с повдигната пета нагоре и пръсти, сочещи надолу, жените променят начина си на ходене, което е свързано с опасност от трайни увреждания на мускулите на крака.
 
Носенето на обувки с висок ток може да причини и плоскостъпие, сочи проучване на Университета на Източна Англия, цитирано от puls.bg. Рискът се увеличава допълнително, ако дамите прекарват продължително време в изправено положение.

3. Тясно бельо
Впитото бельо може да предизвика раздразнение и дори възпаление на кожата.
 
Проучвания показват и че тясното бельо може да доведе до проблем със забременяването. То предизвиква застой на кръвта в малкия таз, може да способства за възпаление на матката и яйчниците.
 
Носенето на тясно бельо може да доведе до развитие на бактериални инфекции, които да причинят хронично възпаление и дори – безплодие. Затова от значение е и бикините да са с подходящ размер, а не прекалено тесни.
 
Синтетичното бельо също може да предизвиква гинекологични проблеми. Синтетиката причинява раздразнение на кожата, може да провокира и някои заболявания, като дисбактериоза, бактериална вагиноза и кандидоза (млечница).
 
Кандидозата най-често се развива след инфекция и прием на антибиотици. В такива периоди употребата на синтетично бельо е абсолютно неподходящо. Като цяло специалистите не препоръчват носенето на бельо от такава материя.

4. Вратовръзки и тесни яки на ризи
Според статистиката 67% от мъжете купуват ризи, които са твърде малки в областта на шията. Тесните вратовръзки и яки на ризи могат да намалят кръвообръщението в главата, което причинява замъглено виждане, главоболие. Те ограничават и движенията в областта на врата и увеличават напрежението в мускулите на гърба и раменете.

5. Обеци
Около 20% от пиърсингите по тялото водят до развитието на бактериална инфекция, според дерматолози. Освен това, всякакви бижута или аксесоари, които съдържат никел, дори в малки количества, могат да предизвикат обриви при хора с алергия към метала.
 
От Националната стоматологична академия в САЩ предупреждават, че пиърсингът на езика може да доведе не само до развитието на инфекция, но поставянето му може да се окаже вредно за зъбите и нервните окончания.
 
В езика има много кръвоносни съдове. Пробождането на тази зона може да се превърне в „отворена врата“ за алергии или тежки инфекции, обясняват специалистите. В случай, че поставянето на обецата не се прави със стерилни инструменти, мястото може да се инфектира, което увеличава и риска от заразяване с хепатит или с вируса на СПИН.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини