Кърджали загрозен от остъклени тераси,нямат строителни разрешителни

Кърджалийци масово остъкляват терасите си без строителни разрешителни. Всевъзможни конструкции от желязо, алуминий и дърво се мъдрят по фасадите на блоковете в града. Най-голям е техния брой във „Възрожденци”.В общината няма самостоятелен регистър на строителните разрешителни за остъкляване на тераси. Например през 2008 г. когато строителния бум в Кърджали е в апогея си,разрешителните за строеж са 353 , но тези за тераси са единици.

  Главният архитект на Кърджали Петя Назърова обясни ситуацията с това,че за жителите на града ни демократичните промени са били равнозначни и на либерализация на режима за остъкляване на терасите. Тя припомни, че през осемдесетте години на миналия век по времето на Живков е имало кампания за тяхното събаряне,като незаконни.

Проблемът с остъкляването е само естетически, той не може конструктивно да компрометира сградата, каза арх.Назърова. Тя смята, че кърджалийци остъкляват терасите си като стъпка към енергийна ефективност. Добре е в новите кооперации живущите да се обединят и да направят общи проекти, които да получат строителни разрешителни,подчерта Назърова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини