Цветанов изненадан от бонусите в МВР. Преглед на националния печат

Темата за бонусите на държавните служители продължава да е водеща за всекидневниците.

„Цветан Цветанов пак се "изненада" от бонусите в МВР" - пише в. „Сега".
"За пореден път Министерството на вътрешните работи подаде невярна информация за раздадените на служителите му бонуси за добре свършена работа. В официален отговор до СДС ведомството отрича на служителите да са изплащани допълнителни материални стимули за 2011 г. В същото време в официалния отчет на министерството за м.г. е записано, че само до 30 септември по перо допълнително материално стимулиране (ДМС) са раздадени 10.3 млн. лв. В отговора до сините депутати МВР отчита единствено разход от 58 447 лв. от фонд "Награди" за служителите. Сумата е само малка част от общия размер на материалните стимули. Дори и тя обаче изненада министъра Цветан Цветанов и той обеща проверка.
"Днес бях много изненадан от това, което прочетох в един вестник. Разпоредил съм на зам.-министър Димитър Георгиев и финансовата служба да направят конкретно проверка за какви суми и за какви поводи са раздавани", коментира Цветанов по повод обявените след питането на СДС числа. Той добави, че близо половината от сумата е за парични награди, а други 20 000 са дадени за скъпо лечение на служител. От МВР обещаха до края на вчерашния ден да обявят през кои месеци са давани бонусите и по какъв повод.
Информацията е скандална на фона на числата от отчета на МВР, за които "Сега" вече писа.

В. „24 часа" съобщава за раздадени бонуси в Министерството на земеделието и във фонд "Земеделие":
"600 000 лева са раздадени като бонуси в Министерството на земеделието и храните за миналата година, а в Държавен Фонд „Земеделие" - около 1,2 милиона лева. Това съобщи ресорният министър Мирослав Найденов пред журналисти. Той обясни, че тези суми са раздавани на служителите в системата за положен извънреден труд и не са надхвърляли повече от една работна заплата на човек...
Мирослав Найденов обясни, че решението за раздаване на бонуси във Фонд „Земеделие" не се взема от него, а от ръководството на структурата.
„Винаги при извънреден труд има бонуси, които се раздават, защото това е начинът. В извънработно време, когато се работи, трябва да премираш", поясни Найденов и даде като пример работата на служители при наводнението в хасковското село Бисер...
Найденов бе категоричен, че както той самият, така и негови заместници или хора от политическия му кабинет, не са получавали бонуси."

В. „Дневник" цитира коментар на финансовия министър Симеон Дянков по повод на уволненията заради бонусите в здравната система:  
"Директорът на здравната каса Нели Нешева и заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова си вършеха добре работата, но станаха жертви на популизъм. Това заяви в сутрешния блок на държавната телевизия финансовият министър Симеон Дянков, в чийто ресор на вицепремиер е здравеопазването.
Неговата оценка е и, че натискът в момента е отчасти политическа спекула и популизъм, отчасти - между медийни групи.
Той обясни, че организации като здравната каса, НОИ, Агенция "Пътна инфраструктура" и други, които са по отделни от Закона за държавния служител нормативни актове, имат право да раздават до 25 на сто от приходите си като бонуси. Той обаче подчерта, че трябва да се направи така, че тези стимули да са прозрачни и справедливи...
При положение, че шефът на здравната каса управлява 4 млрд. лв. бюджет, е нормално да взима 1000 лв. бонус на месец. Иначе как ще стимулираме хората, които управляват огромен ресурс, попита риторично в ефира вицепремиерът.
Той защити и освободената вчера Гергана Павлова, която по думите му си е вършела добре работата и е направила доста в своя ресор..."

Всекидневникът цитира коментар на финансовия министър и по темата за цените на лекарствата и влиянието на „Софарма" на пазар аза медикаменти:
"Дянков потвърди, че предстои анализ на цените на лекарствата, какъвто се очаква да поиска днес по време на правителственото заседание здравният министър...
По думите му над България не тегне заплаха от санкции за държавна помощ по отношение на "Софарма", защото ставало дума за обществени поръчки, но страната ще отговори на запитването на Европейската комисия."

В друга своя публикация „Дневник" съобщава, че Комисията за защита на конкуренцията ще проучи вероятността за монопол на "Софарма" в здравната система:
"Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще започне "предварително проучване" има ли монополно положение за фирмите "Софарма" и "Софарма Трейдинг" в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на Здравната каса и Министерството на здравеопазването през последните пет години..."

В. „Труд" също отделя място на темата:
"Софарма" не е получавала държавна помощ, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в сутрешния блок на БНТ. Повод за думите му бе писмо от Европейската комисия, в което се пита има ли нерегламентирана държавна помощ за "Софарма" и "Софарма трейдинг".
"Явно е, че няма такава държавна помощ, но все пак ще отговорим на това писмо", каза Дянков. И се аргументира - купуването на лекарства минава през обществени поръчки.
"Ако има проблем с цените на лекарствата в България, все ми се иска този проблем да бъде решаван от някой друг, а не от прокуратурата", коментира и главният прокурор Борис Велчев. Според него това не е работа на обвинителите, защото нямат специалисти, а е в правомощията на Министерството на здравеопазването и инспектората му, Сметната палата, Агенцията за държавна и финансова инспекция.
"В близките дни ясно ще бъде обяснено на хората какви са причините за сегашните цени на лекарствата и какво може да се направи по този въпрос", каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов след заседанието на кабинета вчера. Според него трябва да има конкретен отговор защо цените на определени медикаменти са по-ниски в една страна и по-скъпи в България. Константинов обясни, че търговете за лекарства се правят от болниците, за да не се налага пациентите да чакат лекарства с месеци, ако тръжната процедура се провали..."

Опасните язовири също са сред темите с продължение.

"Около 1/3 от проверените общо над 600 потенциално опасни язовири в страната, са повредени. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката, часове след като министър Трайков съобщи за 12 рискови язовира, които вече са обезопасяват.
От проверените язовири 68 са със запушени или неработещи основни изпускатели. За някои от тези язовири има сигнали, че са умишлено повредени "в резултат на завист и спорове за собственост". С повредени преливници пък са 147 язовира. Тези два вида повреди означават, че при евентуално обилно снеготопене водоемите могат да създадат проблеми.
По част от язовирите преливните съоръжения не действат, защото са преградени с мрежи и огради за запазване и улавяне на рибата, което "в името на спасяване/запазване на един кош риба може да погуби язовира и да предизвика катастрофа".
Друг съществен проблем, който е установила проверката, са обраслите с растителност откоси на язовирните стени - на места с вкоренени големи дървета...
Министерството на икономиката е препоръчало постоянно наблюдения на 57 от проверените язовири до края на пролетното пълноводие. Тези водоеми трябва да се следят от Гражданска защита и общините." - информира „Дневник".

„Поне 215 са рисковите язовири в страната, с технически неизправности, а 57 трябва да се наблюдават постоянно от Гражданска защита и общините до края на пролетното пълноводие. Това показва справка на "Националната електрическа компания" (НЕК) след проверката на 656 потенциално опасни водоема. Тя беше разпространена погрешка от Министерството на икономиката заедно с прессъобщение за състоянието на язовир "Бели Искър".
Първоначално министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че след проверка на потенциално опасните според него над 600 водоема "последно са дадени предписания за ремонт на 12" и се надява, че до няколко дни ще може да каже, "че вече няма опасни язовири".
След това министърът допълни, че има предписания за всички проверени водоеми. Те включват понижение на водата наполовина или до възможния минимум, ремонт или почистване на преливниците и поречието след тях от растителност и огради.
В информацията "за сведение на министъра" е записано, че от проверени 656 водоема 68 са с проблеми по основните изпускатели, а 147 - по преливниците. С тези съоръжения се регулира нивото на водата, за да не се стигне до наводнения...
От министерството обясниха разминаването между числата в справката и обявените от Трайков пред журналистите с това, че той говори за 12 критични водоема, които имат нужда от спешен ремонт. 215 били общо неизправните язовири, но не всички били критични.
Предстои НЕК да провери още около 2500 язовира, след като получи списък от екоминистерството. Проверката започна след трагедията в Хасковско, където загинаха 10 души заради спукана язовирна стена." - пише „Труд".

В. „Сега" също отделя място на темата:
"Някои от язовирите в страната са повреждани умишлено от завист при спорове за собственост. Това са отчели пред икономическия министър Трайчо Трайков експертите, които в продължение на 10 дни провериха 656 язовира...
Специалистите са проверили 607 язовира, обявени от областните управи като потенциално опасни, и още 49 допълнително подадени от кметове и местното население. 12 са обявени за потенциално опасни, но министър Трайков успокои, че най-рисковите са обезопасени...
Най-честото предписание е за изпразване на 50% от обема на водоемите и дори за пълното им изпускане. Трайков успокои още, че язовир "Бели Искър" не е опасен в отговор на хидроинженери, според които стената му се нуждае от спешно укрепване, защото не би издържала земетресение от 4.5 по Рихтер."

Вестниците в четвъртък съобщават за създаването на алтернативна парламентарна комисия за полицейското насилие.

„Опозицията създаде втора комисия за полицейското насилие" - гласи заглавие във в. „Сега".
"Втора, алтернативна комисия в парламента ще се занимава със случаите на полицейско насилие от началото на годината. Вчера деветимата й членове проведоха първото си заседание. Вътре влизат само представители на опозицията - по двама депутати от БСП, ДПС, "Синята коалиция", "Атака" и един независим. Депутатите решиха да нямат ръководство и председател, а всяко заседание ще се ръководи на ротационен принцип. Органът не е гласуван в пленарната зала и от ГЕРБ поставиха под въпрос неговата легитимност. "Нашата легитимност произтича от правомощията ни като народни представители", обясни лидерът на ДСБ Иван Костов още миналата седмица.
Комисията ще се съсредоточи най-вече върху случая в Перник, където главният заподозрян за отвличането и убийството на Мирослава Николова - Стойчо Стоев, се самоуби, докато бе охраняван от служители на МВР. "Надяваме се да не се потвърди версията, че двата смъртни случая са поръчкови убийства за отстраняване на свидетели", каза Костов.
Депутатите от опозицията ще разчитат на информация от стенографските протоколи на действащата вече комисия, която изслуша представители на МВР и прокуратурата по случая. Те смятат да отидат в Перник, за да разговарят с близките на Мирослава, на Стойчо Стоев и с очевидци на събитията." - продължава всекидневникът.

„Опозицията предлага на ГЕРБ да излъчи двама свои представители в комисията. Управляващата партия вече сформира комисия, която да разследва няколко случая, сред които и този с Мирослава, но опозицията отказа да се включи в нея. Това е израз на нашето недоверие - тя цели да замете следи, а не да открие истината, коментира Ангел Найденов от БСП." - допълва темата в. „Стандарт".

Всекидневниците отразяват и решението на съда по случая с Красьо Черния.

„Софийският районен съд постанови присъда от две години условно лишаване от свобода с три години изпитателен срок за Красимир Георгиев - Красьо Черния - за лъжесвидетелстване... Според обвинението плевенският бизнесмен е уронил престижа на съдебната власт. Присъдата може да бъде обжалвана.
Красьо Черния бе изправен пред съда за лъжесвидетелстване, тъй като при първоначалните си показания покрай скандала за назначения "под масата" в съдебната власт е заявил, че не познава магистрати. Разпечатките на телефонните му разговори обаче показват дълбоки контакти с редица магистрати, съобщи Би Ти Ви...
Срещу Красьо Черния тече и процес за укриване на данъци. За разлика от делото за лъжесвидетелстване обаче той върви при закрити врати, тъй като прокуратурата приложи в материалите по казуса телефонните справки на Георгиев от разговорите му с магистрати." - пише „Дневник".

В. „24 часа" също отделя място на темата:
„Прокуратурата изцяло поддържа обвинението и поиска 2 години лишаване от свобода ефективно за Георгиев. По думите на прокурора, имало достатъчно събрани доказателства за извършено престъпление, включително и свидетелски показания на висши магистрати, които Георгиев отрича да е познавал, но, според техните показания и според телефонния указател на подсъдимия, Красимир Георгиев е поддържал отношения с тях.
По думите на подсъдимия, той не е знаел какво работят висшите магистрати, но според някои Красьо много добре е знаел какви длъжности заемат.
Както каза прокурорът, документите с показанията на Георгиев са подписани от него като верни. Анализът на всички събрани доказателства сочи, че има съзнателно лъжесвидетелстване, следователно той е попречил на воденото в Софийската градска прокуратура досъдебно производство.
Адвокатът на подсъдимия Христо Ботев се позова не на НК и НПК, а на учебници по право, където пишело, че свидетелят има право да лъжесвидетелства, само ако показанията уличават него в престъпления, а и не всяка лъжа било лъжесвидетелстване..."

В. „Стандарт" пише, че руски бомбардировачи са засечени в непосредствена близост до българското въздушно пространство:
"Ято руски самолети прелетя над Черно море и вдигна на крак нашите и турските военновъздушни сили. Пет стратегически бомбардировача Ту-22 са засечени в непосредствена близост до българското въздушно пространство, научи "Стандарт". Информацията беше потвърдена от Министерството на отбраната, откъдето уточниха, че не е имало навлизане в българското небе.
Бомбардировачите летели на 40 километра от родния бряг в посока Африка. Прелитането им обаче е предизвикало тревога в турската бойна авиация. По неофициална информация два дежурни изтребителя Ф-16 излетели заради бомбардировачите. В отговор на въпрос защо не са били задействани българските изтребители при преминаването на Ту-22 от военното министерство обясниха, че единствено южното командване на НАТО решава точно кои дежурни самолети ще бъдат задействани.
Наблюдатели видяха връзка между прелитането на стратегическите бомбардировачи и маневрите на руския флот през последния месец заради напрежението около Сирия и Иран. Група руски военни кораби пристигнаха в началото на януари в сирийското пристанище Тартус, където според световните агенции миналата седмица са пуснали котва и два ирански кораба."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини