Продават имущество на кърджалиец заради дългове в Германия

Като страна член на ЕС България има право и търси правата си при обезпечаването и принудителното събиране на публични вземания. Това означава, че  улесняваме страните от еврозоната да събират парите си от некоректни длъжници у нас, но и ние  изпращаме молби за събиране на български публични вземания в други държави, членки на ЕС.

"Досега са постъпили 5 молби за принудително събиране на публични вземания от Белгия, Англия, Германия и Гърция, по които са образувани изпълнителни дела по реда на ДОПК с размер на дълга над 3 000 лв. Длъжниците са  физически лица, санкционирани в съответните държави за нарушаване на данъчното или митническото им законодателство. В повече от случаите става въпрос за формиран данък върху доходите, като общо сумите по делата са около 160 хиляди лева",  каза Елеонора Иванова – старши публичен изпълнител в офиса на НАП в Кърджали. Тя уточни, че вече има реализирана публична продажба чрез търг с тайно наддаване, при която е продадено имущество на кърджалиец, натрупал дългове в Германия.  По време на водене на изпълнително дело запитващата страна членка на ЕС се информира за хода на производството.

Старши публичиня изпълнител Елеонора Иванова допълни още, че българските данъчни власти вече могат да искат от колегите си от другите европейски държави информация за проучване на имущество и събиране на задължения от длъжниците.

Вили Милкова

  .

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини