Студът ни глътна 1,2 милиарда лв. Преглед на националния печат

„24 часа": Студът ни глътна 1,2 милиарда лв.

Около 1,2 млрд. лв. изгори българинът през печки и радиатори и за да направи проходими заснежените пътища. Толкова най-грубо ни е струвала незапомнената студена зима досега. При това в сумата не влизат щетите от наводненията.

Над 1,1 млрд. лв. сме платили само за ток и парно за трите студени месеца - от ноември 2011 г. до януари 2012 г., показват данни, които "24 часа" потърси.

Вестникът помоли електроразпределителните дружества да ни изпратят данни за потреблението на електроенергия за трите месеца и да ги сравнят с числата с предишния сезон. Поискахме да посочат и колко прави това в левове.

 

„24 часа": Политик и син на прокурор скрили 30 млн. лв. данъци чрез сделки със скрап

Учредител на партия "Новото време" ръководил група, източила 30 млн. лв. от държавата чрез фиктивни сделки с метали, съобщи МВР вчера.

52-годишният Бойко Бъзовски е задържан с още четирима души при акция на антимафиоти, агенти на ДАНС и спецпрокуратурата във вторник.

В бандата бил неговият син, баща и дъщеря и син на прокурор от Радомир.

При залавянето на петимата са участвали и експерти от Националната агенция по приходите.

 

„Труд": Махаме незаконните си балкони

Масово и задължително преостъкляване на балкони и тераси очаква столичани. Целта е всички сгради и кооперации да имат еднаква конструкция и визия. Фасадата трябва да е в един цвят. Климатиците, там където ги има, строени в една редица от първия до последния етаж. И скрити зад декоративни решетки. За да не загрозяват градския пейзаж.

Новата сградна естетика ще се въведе чрез проектите за саниране на сградите, обмислят в Столичната община. Причината е, че от десетилетия всеки собственик по свое желание и възможности остъкляваше терасата си, без проект и разрешение от общината. Вероятно мярката ще се разпространи постепенно в цялата страна.

 

„Труд": Лъсна нов проблем с помилванията

Нов скандал се задава около указите за помилване, издавани от вицепрезидента Ангел Марин. Оказва се, че те не са приподписвани от министъра на правосъдието, както изисква конституцията.

"Указите, които са получавани в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) на Министерството на правосъдието, не са били приподписани от съответния министър на правосъдието." Това се казва в писмо на сегашната министърка Диана Ковачева в отговор на питане от депутата Яне Янев (РЗС), цитирано от БГНЕС.

 

„Стандарт": Босът на Чечня жени Благо

Чеченският лидер и любимец на Путин Рамзан Кадиров ще кумува на Благой Георгиев. Бившият национал минава под венчило до края на годината с приятелката си Христина. Двамата вече имат  дъщеричка. Пред "Стандарт" футболистът потвърди новината за важния си кум, но отказа подробности.

Кадиров е президент на клубния отбор на Георгиев "Терек" (Грозни) и редовно е на трибуните. Благо, известен повече като Джизъса заради религиозните си татуировки, пък минава за един от фаворитите на боса. Държавният глава на Чечня го затрупва със скъпи подаръци. Така в гаража на българина вече има "Тойота Ланд Крузър" и "Хамър", без да се брои швейцарският часовник за 100 хиляди евро дар от благодетеля. В Грозни вече гадаят какъв ще бъде щедрият сватбен дар на Кадиров за младоженците. У нас Благо се прочу и с любовните си завоевания, сред които е фолк певицата Лияна, заради която Христина бе в немилост известно време.

 

„Стандарт": Топлото ни най-солено в Европа

Топлото на българите излиза най-солено в целия Европейски съюз независимо дали се греят с парно, ток, газ или друго. Не става въпрос за конкретната сума, която плащаме ние и французите например, а за съотношението каква част от заплатата ни отива за сметките за отопление. Например за отоплението на един тристаен апартамент в София с парно, плюс разходите на домакинството за ток, ще излезе около 360 лв. за януари. В същото време в Белгия например сметката на аналогично жилище за парно и ток за миналия месец е 180 евро, т.е. сумите са приблизително еднакви.

Средната заплата в Белгия обаче е над шест пъти по-висока от тази в България. Според официалната статистика за декември 2011 г. у нас тя е била 704 лв. В същото време фламандците и валонците са вземали 2500-2800 евро. Разликата ни с германците е още по-фрапираща. Там тристайно жилище през зимата се отоплява срещу 110 до 200 евро в зависимост от използвания енергоносител.

При централно парно и ток месечната сметка е около 200 евро. Ако апартаментът се намира в газифицирана сграда, фактурите за синьо гориво и ток сумарно са за около 110 евро. Германците обаче взимат средно по 2500 евро на месец, докато нашенци - по 360 евро. Във Франция пък сметките за топло през зимата са с около 20% по-високи от тези в България. Жителите на най-голямата по територия държава в ЕС обаче работят за 2300 евро на месец, което е с 6,4 пъти по-високо заплащане от това в България.

„Монитор": Майчинството според заплатата за 2 години

Обезщетенията за майчинство ще се изчисляват на база на осигурителния доход за последните 24 месеца. Това предвиждат промени в наредба на Министерството на труда и социалната политика, които правителството одобри вчера. Досега размерът на месечните обезщетения за младите майки зависеше от заплатата по трудов договор за последните 18 месеца. Промените влизат в сила със задна дата - от 1 януари т.г. Периодът, от който се изчисляват помощите при безработица, също се увеличава с шест месеца и става 2 години, решиха още министрите.

Поправките в тези наредби бяха одобрени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник. С тях всъщност се урежда прилагането на изменения и допълнения на Кодекса за социално осигуряване, които са в сила от началото на годината.

„Монитор": Спешен ремонт за 11 опасни язовира

Спешни укрепителни и други неотложни инженерни дейности ще бъдат извършени на територията на 11 язовира, разположени в пет области в страната. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след срещата си с областните управители. Спешните инспекции бяха предприети от ведомството на Трайков, след като миналата седмица скъсана язовирна стена над харманлийското село Бисер взе десет жертви и кабинетът възложи на държавното дружество от системата на НЕК "Язовири и каскади" техническия контрол върху всички язовири.

„Монитор": Удариха банда, източила 30 млн. лв. от хазната

При операция с кодовото име „Скрап" бяха задържани измамници, които са ощетели хазната с близо 30 млн. лева. Акцията бе проведена навръх празника Трифон Зарезан от специализираната прокуратура, ДАНС, ГДБОП и НАП, участие взели 129 служители на държавните институции.

По време на разследването станало ясно, че на върха на престъпната пирамида стоят баща и син. Те завлекли държавния бюджет чрез фиктивни сделки със скрап. Заедно с Бойко и Емил Бъзовски, белезниците щракнали и на ръцете на тримата им съучастници - Емил Димитров, Явор Кръстев и Йоана Димитрова.

„Сега": ГЕРБ получи картбланш да се прави на благодетел с бюджетни пари

Партиите могат да се правят на щедри филантропи с парите, които получават от данъкоплатците за политическа дейност. И да извлекат дивиденти, дори когато правителството, което са излъчили, не е сметнало за нужно да отдели средства и да предприеме спешни мерки, за да гарантира живота и здравето на гражданите. Това следва от становището на Сметната палата, огласено вчера. То предизвика спор в парламента.

„Дума": Орязват малките общински болници

Изискването за минимален брой болнични легла, които трябва да имат лечебните заведения, може да унищожи десетки малки болници. Това заявиха депутатите от опозицията при първото четене на промените в Закона за лечебните заведения. Тази идея може да се окаже и противоконституционна, коментираха и от ГЕРБ, и от опозицията, и припомниха, че преди време ВАС атакува подобна теза на здравното министерство. Преди окончателното приемане на проекта изискването най-вероятно ще отпадне, тъй като дори здравният министър Стефан Константинов декларира, че е готов да се откаже от текстовете, понеже не били основната цел на законопроекта. По думите му най-важни за реформата в здравеопазването са текстовете, свързани с приемането на Националната здравна карта: тя ще определя колко болници ще има в различните области. НЗОК ще има възможността да сключва договор с максимален брой болници. Очаква се да се намали броят на болниците, които получават финансиране от касата.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини