И ромите от Кърджалийско в доклада на ООН, били дискриминирани

Политиката на българското правителство за интегриране на ромите е печално неадекватна, има само повърхностно въздействие и не отговаря на очакванията. Това се казва в доклада за България на независимия експерт по правата на малцинствата на ООН Гей Макдугъл, който е представен от нея по време на 19-ата сесия на Съвета по правата на човека на ООН.

Експертът бе на посещение у нас между 4 и 11 юли 2011 година. Тя се срещна с представители на ромските малцинства в градовете София, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Кърджали и се е запознала с техните проблеми.

"Подходът да подкрепя малки, несъгласувани един с друг пилотни проекти, който отличава дейностите на правителството към днешна дата, никога няма да доведе до онази повратна точка, която е необходима, за да се даде отпор на огромните социо-икономически предизвикателства, пред които са изправени ромите. Необходим е нов холистичен и проницателен подход към интеграцията на ромите, замислен и изпълнен в тясна консултация с ромските организации. Само така ще се прекъсне омагьосаният кръг на социалното изключване и бедността", се посочва още в доклада.

Експертът подчертава, че ангажиментът на правителството да гарантира равен достъп до качествено образование за ромските деца остава неизпълнен. Данните сочат, че ромските деца, които посещават смесени училища, демонстрират значително по-добри образователни постижения. Мнозинството от ромските деца, обаче, продължава да учи в де факто сегрегирани училища в ромски квартали, където битовите условия са много по-лоши.

Макар сега действащото законодателство и политики да позволяват на всички ученици да избират кое училище да посещават, тази възможност остава илюзорна за ромските ученици, които живеят затворени в сегрегирани квартали, необслужени от обществен транспорт и чиито родители се боят от расистко отношение към децата им в по-далечните училища, посещавани от деца от мнозинството, се отбелязва още в доклада на г-жа Макдугъл.

Тя акцентира, че дискриминацията, с която се сблъскват ромите при търсене на работа в частния и публичния сектор, трябва да бъде решително и публично адресирана. Високата безработица, трудният достъп до пазара на труда и ниското ниво на квалификация сериозно допринасят за цикъла на социално изключване и бедност, изпитвани от много роми. Мнозинството роми, които са наети, извършват неквалифицирана, нископлатена и непрестижна работа.

Независимият експерт отбелязва, че животът на много роми е помрачен от условия на живот, които често пъти са под обичайния стандарт за хора, семейства или общности. Някои общности живеят в ситуация на правна безизходица по отношение на жилищата си. Преразглеждането на (не)законния статут и започването на процес на узаконяване би представлявало сериозна първа стъпка към подобряване жилищното устрояване и жилищните условия и трябва да бъде разгледано като възможност.

Към правителството се отправя апел да осигури текущ диалог с представители на религиозните малцинства, който ще помогне за установяването на позитивни отношения. Това е от особена важност, тъй като има индикации за нарастване на случаите на насилие, сплашване, вандализъм на молитвени домове и религиозни обекти и слово на омраза.

Позицията на правителството да не допуска използването на майчин език като език на преподаване в училищата, особено в области, където малцинствата представляват мнозинство или са голям процент от населението, затруднява малцинствата, включително ромите, турците и македонците. Към правителството се отправя апел да въведе двуезичното обучение и да ратифицира Европейската харта за регионалните и малцинствените езици.

Независимият експерт приветства основаването на Комисията за защита от дискриминация и Службата на Омбудсмана. Ресурсите, които са на разположение на тези две изключително важни институции, които играят важна роля в защитата и насърчаването на правата на малцинствата трябва да бъдат увеличени, а капацитетите им засилени, за да могат те да разгърнат пълния си потенциал да насърчават равенство и малцинствени права.

novini.dir.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини