20 °C

И ромите от Кърджалийско в доклада на ООН, били дискриминирани

Политиката на българското правителство за интегриране на ромите е печално неадекватна, има само повърхностно въздействие и не отговаря на очакванията. Това се казва в доклада за България на независимия експерт по правата на малцинствата на ООН Гей Макдугъл, който е представен от нея по време на 19-ата сесия на Съвета по правата на човека на ООН.

Експертът бе на посещение у нас между 4 и 11 юли 2011 година. Тя се срещна с представители на ромските малцинства в градовете София, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Кърджали и се е запознала с техните проблеми.

"Подходът да подкрепя малки, несъгласувани един с друг пилотни проекти, който отличава дейностите на правителството към днешна дата, никога няма да доведе до онази повратна точка, която е необходима, за да се даде отпор на огромните социо-икономически предизвикателства, пред които са изправени ромите. Необходим е нов холистичен и проницателен подход към интеграцията на ромите, замислен и изпълнен в тясна консултация с ромските организации. Само така ще се прекъсне омагьосаният кръг на социалното изключване и бедността", се посочва още в доклада.

Експертът подчертава, че ангажиментът на правителството да гарантира равен достъп до качествено образование за ромските деца остава неизпълнен. Данните сочат, че ромските деца, които посещават смесени училища, демонстрират значително по-добри образователни постижения. Мнозинството от ромските деца, обаче, продължава да учи в де факто сегрегирани училища в ромски квартали, където битовите условия са много по-лоши.

Макар сега действащото законодателство и политики да позволяват на всички ученици да избират кое училище да посещават, тази възможност остава илюзорна за ромските ученици, които живеят затворени в сегрегирани квартали, необслужени от обществен транспорт и чиито родители се боят от расистко отношение към децата им в по-далечните училища, посещавани от деца от мнозинството, се отбелязва още в доклада на г-жа Макдугъл.

Тя акцентира, че дискриминацията, с която се сблъскват ромите при търсене на работа в частния и публичния сектор, трябва да бъде решително и публично адресирана. Високата безработица, трудният достъп до пазара на труда и ниското ниво на квалификация сериозно допринасят за цикъла на социално изключване и бедност, изпитвани от много роми. Мнозинството роми, които са наети, извършват неквалифицирана, нископлатена и непрестижна работа.

Независимият експерт отбелязва, че животът на много роми е помрачен от условия на живот, които често пъти са под обичайния стандарт за хора, семейства или общности. Някои общности живеят в ситуация на правна безизходица по отношение на жилищата си. Преразглеждането на (не)законния статут и започването на процес на узаконяване би представлявало сериозна първа стъпка към подобряване жилищното устрояване и жилищните условия и трябва да бъде разгледано като възможност.

Към правителството се отправя апел да осигури текущ диалог с представители на религиозните малцинства, който ще помогне за установяването на позитивни отношения. Това е от особена важност, тъй като има индикации за нарастване на случаите на насилие, сплашване, вандализъм на молитвени домове и религиозни обекти и слово на омраза.

Позицията на правителството да не допуска използването на майчин език като език на преподаване в училищата, особено в области, където малцинствата представляват мнозинство или са голям процент от населението, затруднява малцинствата, включително ромите, турците и македонците. Към правителството се отправя апел да въведе двуезичното обучение и да ратифицира Европейската харта за регионалните и малцинствените езици.

Независимият експерт приветства основаването на Комисията за защита от дискриминация и Службата на Омбудсмана. Ресурсите, които са на разположение на тези две изключително важни институции, които играят важна роля в защитата и насърчаването на правата на малцинствата трябва да бъдат увеличени, а капацитетите им засилени, за да могат те да разгърнат пълния си потенциал да насърчават равенство и малцинствени права.

novini.dir.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
19 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
19 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
19 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
19 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
19 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
19 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
19 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
19 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
19 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
19 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
19 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
19 юни 2021
Последни новини