Швейцарец монтира кюмбе в старото си волво,кара на дърва и въглища

Швейцарец реши проблема със студа, като сложи “кюмбе” в старото си Volvo.


Тази зима е доста студена из цяла Европа и един млад швейцарец се е сетил за така актуалните преди години у нас “кюмбета”. Такива елементарни печки на дърва имаше къде ли не, но не и в колите. Ето, че вече има и такава “екстра”.

Тя обаче не е запазена марка на някой наш "изобретател", а на швейцарецът Паскал Прокоп. Жителят от Цюрих не само, че е внедрил печка на дърва в старото си Volvo 240, която да го топли, но дори е успял да получи официални документи за трансформацията от швейцарския “Технотест”. Сега в талона му пише “Limousine mit Holzofen eingebaut” (автомобил с отопление на дърва).


За да получи удостоверение, Паскал е трябвало да докаже, че може да кара автомобила с горяща печка, без това да е опасно за околните, което не е било лесна задача.

На практика Паскал вози печката си на предното пътническо място, а пушека от дървата излиза през кюнците, които той е извадил от покрива на комбито.

“Когато съм изморен или съм се напил, често ми се налага да спя в колата. Печката ми служи да се стопля”, разказва Прокоп пред телевизията. Той уточнява, че ако стои в автомобила нетрезвен и запали двигателя, за да се топли, има вероятност да бъде подведен под отговорност, а така нямало опасност да причини никому вреди.



 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини