20 °C

Властите в Кърджалийско под пара,паника заради опасни язовири

Властите в област Кърджали са под пара след като правителството си призна ,че една трета от водоемите в страната са в окаяно състояние. Вдигнати на крак са дори и полицаи,които трябва да проверяват стените на микроязовирите в областта.Очаква се при топенето на снеговете голяма приливна вълна, която ще постави на изпитание изправността на съоръженията.Една десета от водоемите в областта са потенциално опасни т.е. под язовирните стени се намират населени места и при тяхното скъсване ще последва трагедията в село Бисер.

Около една трета от наброяващите над 2000 язовира в страната не са в добро състояние.Това каза пред журналисти в Пампорово министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.Според него хидротехнически експерти трябва да видят на място къде може да се отстранят дефектите и в кои случаи да се бракува язовирът.Около една трета от по-малките язовири в страната са с изпускателни клапи, които са затлачени, бетонирани или препречени по друг начин, поясни министърът.

Той прогнозира, че вероятно ще се наложи една част от тези язовири да бъдат бракувани.

Големите язовири, в които се съдържа 55 процента от водата от регулирания воден обем в страната, са много добре управлявани, посочи икономическият министър.По негово мнение проблемите се създават именно при останалите 45 процента, т.е. при по-малките язовири.

Преди няколко дни областният управител Иванка Таушанова и началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Христо Тодоров инспектираха потенциално опасните микроязовири в община Кърджали. След обилните валежи преливаха водоемите край Мургово, Жинзифово, Висока поляна, Конево. Микроязовирите преливат през преливниците и опасност за населението няма. Заради ниските температури обаче на повечето места е започнало заледяване, което може да доведе до затлачване на преливниците,констатира проверката. Яз. Висока поляна прелива в нормалната зона, но речното корито е непочистено и при липса на нормална проводимост приливната вълна може да застраши някои от къщите в Чифлик. 

Нивата на реките в Кърджалийско продължават да спадат. Продължават да преливат 30 микроязовира. Язовирите от каскада „Арда” – „Кърджали” и „Студен кладенец” имат достатъчен свободен обем да посрещнат евентуално интензивно снеготопене. Готови сме за контролирано изпускане при необходимост, но за момента притокът е слаб, обясни началникът на язовирен район „Кърджали” инж. Иван Делчев.

На заседание на Кризисния щаб бе обсъдена поддръжката в кризисни ситуации на „Водното огледало”, което няма авариен план за 2011 и 2012 г, както и състоянието на всички 28 потенциално опасни микроязовира на територията на областта, част от които продължават да преливат. Таушанова огласи, че е поискала от общините да дадат становище за всички водоеми на своя територия, които смятат за потенциално опасни, за да бъде допълнен настоящият регистър. Според последните промени в Закона за водите, областните управители ще контролират как местната власт стопанисва водоемите и тяхната изправност. Наред с общините собственици на микроязовирите в областта са и две държавни фирми – „Напоителни системи”, която има 20 микроязовира в региона, и „Земинвест” – с 453. Болшинството са отдадени на арендатори.

Кризисният щаб обсъди моментното състояние на всички потенциално опасни водоеми.  „На част от тях с години са правени едни и същи неизпълнени предписания”, отбеляза областният управител.  Сред тях са яз. „Невестино”, недостроеният яз. „Люляково”, яз.„Бенковски” и др. При висока вълна те могат да залеят населени места заради неработещи изпускатели, непочистени храсти и дървета, непроводимост на речните корита и др. 

 На територията на областта преливат микроязовирите Мургово,       Висока поляна, Самокитка, Стоманци, Вранско, Гулия, Сливарка 1 и 2, Нановица 1 и 2 и още 30 в община Момчилград. 

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини