Властите в Кърджалийско под пара,паника заради опасни язовири

Властите в област Кърджали са под пара след като правителството си призна ,че една трета от водоемите в страната са в окаяно състояние. Вдигнати на крак са дори и полицаи,които трябва да проверяват стените на микроязовирите в областта.Очаква се при топенето на снеговете голяма приливна вълна, която ще постави на изпитание изправността на съоръженията.Една десета от водоемите в областта са потенциално опасни т.е. под язовирните стени се намират населени места и при тяхното скъсване ще последва трагедията в село Бисер.

Около една трета от наброяващите над 2000 язовира в страната не са в добро състояние.Това каза пред журналисти в Пампорово министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.Според него хидротехнически експерти трябва да видят на място къде може да се отстранят дефектите и в кои случаи да се бракува язовирът.Около една трета от по-малките язовири в страната са с изпускателни клапи, които са затлачени, бетонирани или препречени по друг начин, поясни министърът.

Той прогнозира, че вероятно ще се наложи една част от тези язовири да бъдат бракувани.

Големите язовири, в които се съдържа 55 процента от водата от регулирания воден обем в страната, са много добре управлявани, посочи икономическият министър.По негово мнение проблемите се създават именно при останалите 45 процента, т.е. при по-малките язовири.

Преди няколко дни областният управител Иванка Таушанова и началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Христо Тодоров инспектираха потенциално опасните микроязовири в община Кърджали. След обилните валежи преливаха водоемите край Мургово, Жинзифово, Висока поляна, Конево. Микроязовирите преливат през преливниците и опасност за населението няма. Заради ниските температури обаче на повечето места е започнало заледяване, което може да доведе до затлачване на преливниците,констатира проверката. Яз. Висока поляна прелива в нормалната зона, но речното корито е непочистено и при липса на нормална проводимост приливната вълна може да застраши някои от къщите в Чифлик. 

Нивата на реките в Кърджалийско продължават да спадат. Продължават да преливат 30 микроязовира. Язовирите от каскада „Арда” – „Кърджали” и „Студен кладенец” имат достатъчен свободен обем да посрещнат евентуално интензивно снеготопене. Готови сме за контролирано изпускане при необходимост, но за момента притокът е слаб, обясни началникът на язовирен район „Кърджали” инж. Иван Делчев.

На заседание на Кризисния щаб бе обсъдена поддръжката в кризисни ситуации на „Водното огледало”, което няма авариен план за 2011 и 2012 г, както и състоянието на всички 28 потенциално опасни микроязовира на територията на областта, част от които продължават да преливат. Таушанова огласи, че е поискала от общините да дадат становище за всички водоеми на своя територия, които смятат за потенциално опасни, за да бъде допълнен настоящият регистър. Според последните промени в Закона за водите, областните управители ще контролират как местната власт стопанисва водоемите и тяхната изправност. Наред с общините собственици на микроязовирите в областта са и две държавни фирми – „Напоителни системи”, която има 20 микроязовира в региона, и „Земинвест” – с 453. Болшинството са отдадени на арендатори.

Кризисният щаб обсъди моментното състояние на всички потенциално опасни водоеми.  „На част от тях с години са правени едни и същи неизпълнени предписания”, отбеляза областният управител.  Сред тях са яз. „Невестино”, недостроеният яз. „Люляково”, яз.„Бенковски” и др. При висока вълна те могат да залеят населени места заради неработещи изпускатели, непочистени храсти и дървета, непроводимост на речните корита и др. 

 На територията на областта преливат микроязовирите Мургово,       Висока поляна, Самокитка, Стоманци, Вранско, Гулия, Сливарка 1 и 2, Нановица 1 и 2 и още 30 в община Момчилград. 

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини