Бойко спира ACTA

Министър-председателят Бойко Борисов може да оттегли подписа на България под документа АСТА на предстоящото в сряда заседание на Министерски съвет.

Лидерът на партия Ред, законност и справедливост Яне Янев е провел телефонен разговор с премиера, в който са обсъдили споразумението. Двамата са засегнали много сериозната обществената реакция в страната срещу приемането на този документ.

В събота в София и редица български градове се проведоха протести. Хиляди българи се обявиха срещу приемането на АСТА, която, според тях, сериозно нарушава свободата в интернет.

"След като изслуша нашите аргументи и изказа своите, с премиера стигнахме до извода, че не бива сегашното управление да носи отговорност за безпрецедентно, непрозрачните преговори по АСТА, водени от представящи се днес за нови и чисти лица в политиката", заяви Янев. Той припомни, че Меглена Кунева, в качеството си на еврокомисар е подкрепяла приемането на АСТА и не се обявила в защита на потребителите, въпреки че това е бил нейният ресор.

"Надявам се лично премиерът Борисов ще инициира изтеглянето на България от това споразумение. По всяка вероятност министър-председателят Борисов ще внесе въпроса още в сряда на заседание на МС, така че българското правителство да гласува оттеглянето на подписа на България под споразумението АСТА", заяви Янев. "Ако това стане ще бъдем искрено удовлетворени, че правителството се е вслушало в мнението на гражданското общество и партия РЗС", добави той.

В същото време по повод публикациите от последните дни срещу Меглена Кунева, самата тя коментира във Фейсбук - страницата си публикациите срещу нея. „Реставрирам тройната коалиция, открадвам партията на Слави Бинев и се подписвам под АСТА според хора, с които се наложи да работя в част от кампанията ми за президент. Очаквам утре да прочета с колко деца закусвам сутрин”.

Председателят на УС на Сдружение „България на гражданите” посочва, че очевидно генерирането на енергия в сдружението й е уплашило бъдещите коалиционни партньори - ГЕРБ и БСП - и фабриката за компромати заработи отново с пълна сила. „Явно така ще бъде след всяко социологическо проучване, посещение в страната или пресконференция на лицата на „България на гражданите”. Нищо ново, просто проява на лош политически вкус”, подчертава Меглена Кунева.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини