Истинският кошмар за Кърджалийско - през март

Наводненията в Хасковско са само началото. Истинският потоп за същите региони на Южна България предстои само след месец, когато снегът започне да се топи.

Това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология. при БАН. Топенето на натрупания в Рило-Родопския масив сняг ще вдигне нивото на реките и язовирите отново в Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград, Кърджали или в по-ниските части на южните и югоизточните части на страната.

Сега снежната покривка в равнинните части на страната на височини от 300 до 500 метра, както и в Софийското поле, е около 50 сантиметра. Най-много сняг обаче в момента има в планините и над 1 000 метра височина. На много места снегът е над два метра.

Дали снегът ще се стопи бързо, зависи не само от температурата на въздуха, но и дали затоплянето е съпроводено от дъжд или топъл вятър.

”Устойчива снежна покривка у нас се задържа до средата на март и в края на февруари и началото на март започват по-сериозните топли нахлувания и дъждовете”, коментират  от Националния институт по метеорология и хидрология и прогнозират, че снежната покривка в районите с надморска височина до 800 метра ще се разтопи не по-късно от средата на март.


novini.dir.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини