Чакайте нови наводнения, когато снегът започне да се топи

Има потенциална опасност от нови наводнения в районите на Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград и Кърджали заради снеготопенето в края на февруари и началото на март, казва пред БТА доц. Добри Димитров - заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Снегът, който сега се е натрупал в Рило-Родопския масив, е възможно в края на февруари или в началото на март при някое по-сериозно нахлуване на топли въздушни маси, да се стопи и да предизвика наводнение, обясни доц. Димитров.

Попитан кога ще започне топенето на снеговете и дали то ще предизвика нови наводнения, заместник-директорът на НИМХ-БАН, каза, че доста често топлото време не настъпва постепенно, а рязко - чрез частични затопляния, предизвикани от атмосферни циклони. Така за няколко дни става малко по-топло, а после пак започва период на застудяване. Бързото снеготопене зависи от това колко топло ще стане времето и дали заедно с топлите нахлувания ще има и валежи от дъжд, както и дали той ще е придружен с топъл вятър, поясни хидрологът.
Устойчива снежна покривка у нас се задържа до средата на март и по принцип, в края на февруари и в началото на март започват по-сериозните топли нахлувания и дъждовете, каза доц. Димитров. Той прогнозира, че снежната покривка в районите с надморска височина до 800 метра ще "падне" не по-късно от средата на март. В края на февруари и началото на март са по-критичните периоди за възможни наводнения, които могат да бъдат предизвикани от топенето на снежната покривка. Затова трябва съответните институции да обърнат по-сериозно внимание на състоянието, в което се намират язовирите, препоръча заместник-директорът на НИМХ-БАН.

Той поясни, че в Южна България заради средиземноморските циклони, нахлуванията на топли въздушни маси, придружени с дъжд, са много по-чести.
Според заместник-директора на НИМХ-БАН климатичните промени водят до много по-силно изразени колебателни процеси в атмосферата - до по-бързи и интензивни нахлувания на студен въздух, следвани и от по-продължителни периоди на засушаване - явления, които са в двете крайности.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини