Мерил Стрийп с почетна "Златна мечка" в ръце

Международният кинофестивал в Берлин, първият от големите филмови фестивали в Европа, ще бъде открит за 62-ри път днес в "Берлинале палас" с историческата драма "Сбогуване с кралицата" на френския режисьор Беноа Жако.

Лентата е адаптирана по едноименния роман на Шантал Тома, отличен с наградата "Фемина" през 2002 г. Испанско-френската копродукция описва първите дни от Френската революция през погледа на компаньонка на кралица Мария Антоанета.

Самата тържествена церемония по откриването ще започне в 19.00 часа. На нея директорът на фестивала Дитер Кослик ще представи официално членовете на журито, което тази година ще бъде председателствано от британския режисьор Майк Лий.

В конкурсната програма тази година са включени 18 филма, които ще се борят за наградата "Златна мечка". На Берлинале с особен интерес се очаква европейската премиера на филма на Анджелина Джоли "Земя на кръв и мед".

Отдавнашният приятел на кинофестивала - режисьорът Вернер Херцог, ще представи документален 4-часов филм.

Почетната "Златна мечка" ще бъде връчена на 62-годишната звезда Мерил Стрийп на 14-и февруари. Двукратната носителка на "Оскар" ще получи отличието за последния си филм "Желязната лейди", в който изпълнява ролята на британския министър-председател Маргарет Тачър.

Ще бъдат показани и други филми с участието на Мерил Стрийп. Сред тях са "Изборът на Софи" и "Крамър срещу Крамър". Международният кинофестивал в Берлин ще завърши на 19 февруари. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини