Удариха ни 9 бала. Преглед на националния печат

„Стандарт": Удариха ни 9 бала

Докато България почиташе с траур жертвите от наводнението в Бисер, адът се премести край брега от Шабла до Царево. Разбеснялото се море заля хотели и пристанища, изпотроши яхти и рибарски лодки. "Не помним такава стихия, вълнението сигурно стигна девет бала, а прибоят надхвърли пететажна сграда", разказаха потресени рибари от Царево. Жертва на Нептун стана местният комплекс "Оазис", ресторанти и хотели плувнаха, а катер бе потрошен като кибритена кутийка. Бедствено положение бе обявено в Поморие, където са наводнени крайбрежните улици и къщи. Река Ахелой преля и започна да залива пътя Варна-Бургас, помитайки съседните къмпинги. Стихията опустоши рибарското пристанище на Бяла и плажовете в Кранево. Още сутринта вълните в Бургас потопиха първия етаж на мостика и заляха пътя за солниците.

„Дума": Тежък шамар от Брюксел

Най-критичният доклад от началото на членството си в ЕС получи България. Еврокомисарите остро порязаха страната заради несправянето с борбата с корупцията и организираната престъпност, както и работата на съдебната система. Междинните доклади по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния излязоха в сряда, а негативната оценка страната получи на фона на настоятелното си искане за влизане в Шенген.
Все още не е предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика във важни дела, свързани с организирана престъпност и корупция, категорична е Еврокомисията. Брюксел натъртва, че при назначенията на висши магистрати непрозрачността продължава да е факт. "Въпреки че възможността за дарения в полза на полицията беше ограничена, като се приемат само дарения от публични органи и държавни предприятия и тези дарения се вписват в регистър, тази практика все още поражда въпроси", се казва в доклада.

„Труд": ВКС решава кой да съди Цветанов

Върховният касационен съд (ВКС) трябва да се произнесе за това къде да бъде гледано делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя подаде тъжба срещу него в Софийския районен съд.
Процесът се падна на съдия Иван Иванов, който е решил да се обърне към върховните магистрати. Според закона ВКС може да прати делото на друг районен съд, тъй като пострадалият е съдия от района, където по принцип трябва да се гледа процесът. Когато делото отиде на новото място, съдиите там могат да си правят отвод, ако са в близки отношения с Тодорова и това би повлияло на безпристрастността им. Членството им в съдийския съюз не може да е аргумент за отвод, тъй като организацията е доброволна и не предполага професионална зависимост.
Тодорова е наела шефката на адвокатурата Даниела Доковска.

„Новинар": Отцепниците от "Атака" сезират ДАНС за договорите за поръчителство

Скандалът се разгоря още в началото на миналата година, когато стана ясно, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е карал своите кандидати за депутати да подписват договори за поръчителство за над 150 000 евро в полза на 5 офшорни фирми, базирани на Сейшелските острови. Това бе поводът редица от депутатите да напуснат партията. Те дори отново сезираха прокуратурата.
Сега обаче Софийската районна прокуратура е отказала да образува досъденбо производство за изнудване и измама. Именно затова те обжалват това решение пред по-горната инстанция - СГП. Въпреки това те настояват със случая да се заеме и ДАНС, тъй като виждат опит казусът да се прикрие. Отцепниците от "Атака" ще сезират и Европейската комисия и Европейския парламент.

„24 Часа": С марихуана в парламента срещу АСТА

Марихуана внесоха в пленарната зала на парламента при дискусиите за споразумение срещу фалшификатите в интернет АСТА.
Пред слисаните погледите на двама министри - на икономиката Трайчо Трайков и на културата Вежди Рашидов, както и пред депутатите от четири комисии, Радослав Стоянов, който е сред организаторите на протестите срещу АСТА на 11 февруари, извади кутия с няколко джойнта.
Преди това обясни, че е недоволен и от първото решение на специализирания съд, който дал 8 месеца затвор на младеж, хванат с марихуана.
Това ако не е демокрация - в парламента да се внася дрога, възкликна минути по-късно шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Той обясни, че присъдата на арестувания с марихуана била и заради предоставено помещение за съхранение на дрога. Според Велчев би трябвало да се потърси отговорност и на човека, внесъл джойнт в парламентарната зала.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини