Оранжев код за Кърджали

Оранжев код е обявен за 8 февруари в областите Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали.
Снеговалежите ще продължат. В Източна България се очакват бурен североизточен вятър, виелици и снегонавявания. В останалата част от страната вятърът ще бъде умерен и силен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН.
Най-интензивни ще бъдат снеговалежите в югоизточната част на страната. В Горнотракийската низина и Родопите също ще продължи да вали сняг през целия ден. От северозапад валежите ще отслабват и спират
Минималните температури в Северна България ще бъдат между минус 15 и минус 10°, в Южна - между минус 11° и минус 6°, по морския бряг минус 2°-минус 6°. В София - около минус 12°.
Максималните температури ще варират от минус 8-11° в Северна България до минус 1-0° в крайните югоизточни райони.
В планините ще духа силен и бурен източен вятър, който ще създава условия за измръзване. Ще бъде облачно с предимно слаби валежи от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около минус 9°, на 2000 метра около минус 13°.
Междувременно от Планинската спасителна служба на Българския Червен кръст предупредиха, че вследствие на обилните валежи, ниските температури и силния вятър, в планините е изключително опасно за туристически и ски преходи.
Снежната покривка навсякъде е нестабилна и навята на преспи. Лавинната опасност е значителна, а на места по стръмните склонове и улеи - много голяма.
Затворени са проходите Златишки, Твърдишки, Върбишки, Троянски и Айтоски.
През прохода Шипка превозните средства се движат само с вериги, а през Петрохан е забранено движението с ремаркета и полуремаркета.
По пътя през Дюлинския проход е забранено движението на товарни коли, а леките се движат с вериги. През Пампорово, Рожен, Превала, Печинско лекотоварните автомобили трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета.
От 10.30 ч. днес всички пътища от републиканската пътна мрежа са затворени за товарни моторни превозни средства над 10 тона. Ограничението се налага поради тежката метеорологична обстановка на територията на цялата страна.
Директорите на областни пътни управления получават правомощия да спират целия трафик при допълнително утежняване на обстановката след съгласуване с централата на АПИ и службите на МВР.
Междувременно обаче стана ясно, че е въведена временна организация за движение на моторните превозни средства над 10 тона, които превозват и снабдяват с храна, горива и медикаменти от първа необходимост.
Пропускането става по определен ред - превозвачът трябва да отправи искане до съответното областно пътно управление, на чиято територия се намира превозното средство.
След съгласуване с централната администрация на АПИ и ГД "Охранителна полиция" се издава разрешение за превоз по определения маршрут. В такива случаи се предвижда.

dnesplus.bg

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини