Откриват небесно тяло, наподобяващо Земята, има условия за живот

Никога преди учените не са били толкова сигурни, че на новооткрита планета има условия за живот, какъвто е случаят с Kepler 22b – небесно тяло, която изключително много наподобява Земята.

НАСА рядко свиква спешни пресконференции, но когато го прави, определено има защо.

Случаят сега е откритата преди дни планета Kepler 22b, която експертите наричат помежду си „нашата коледна планета“, съобщава шефът на мисията на Агенцията Уилям Боруцки.

Kepler 22b е 2,4 пъти по-голяма от Земята, а звездата, в чиято орбита обикаля, е по-слаба от нашето Слънце. Тези два фактора пък водят до почти постоянна температура от около 22 градуса по Целзий. Kepler 22b прави пълна обиколка около звездата си за 290 дни, а според изчисленията на учените всички условия на планетата да има вода в течно състояние са налице.

„Нищо чудно да има дори огромен океан, в който съществува живот!“,

емоционално коментира една от екпертките на пресконференцията.

Радостта от откритието обаче не трябва да е прекалена – астрономите все още не знаят от какво основно е съставена планетата – скали, газове или течности. Мистерията около това ще падне, след като НАСА изчисли масата на Kepler 22b.

Близначката на Земята е намерена с телескопа „Кеплер“, който е в орбита от 2009 насам. Тя е и единствената планета, чието съществуване е потвърдено чрез него – учените са засекли две пълни завъртания на Kepler 22b около звездата ѝ.

Космическите фантазии обаче са далеч – буквално.

Освен ако много бързо някой не материализира на практика кораб а-ла „Станислав Лем“, то няма как в близките десетилетия землянин да посети планетата, която е на цели 600 светлинни години от нас. Пък ако ще и да има живот на нея.

dnes.bg

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини