Микроязовирите в Кърджалийско преливат,пороят наводни детски градини

Най-голямото количество валежи, измерено в област Кърджали за последното денонощие, е в община Кирково – 179 л/кв.м. В община Джебел са паднали 75 л/кв.м, в община Момчилград – 116 л/кв.м. Заради интензивните валежи на територията на областта бе обявен код „червено”. Областният управител Иванка Таушанова координира усилията на институциите за овладяване на обстановката.

Към 7,30 ч тази сутрин без електрозахранване са селата Ленище и Чубрика в Ардинско. По данни на ОПУ Кърджали временно е бил  затворен пътят между селата Падало и Орешари поради паднали камъни на пътното платно. Под наблюдение на водоемите в цялата област. Преливат микроязовирите край селата Македонци, Бенковски, Домище, Сливарка – 1 и 2, Гулия, Вранско и Груево. Опасност за населението и инфраструктурата няма. Водоемите край Нановица са изпуснати предварително, за да се освободи свободен обем за нови количества вода. Вследствие на поройните дъждове са залети помпените станции по р. Върбица, при с. Припек и с. Мургово.

Наводнени са детски градини в кв. „Гледка”, кв. „Веселчане”, ОДЗ „Вяра, надежда любов”, с. Горна крепост и с. Три моголи, ОУ „Васил Левски”, ГПЧЕ „Христо Ботев”, ПГ по механотехника.  

В неделния ден е възникнало свлачище на централния път Кърджали-Ардино, в района на с. Ябълковец, което е било обезопасено от екип на ПБЗН. В с. Груево мълния е паднала върху къща, за щастие пострадали няма. Временно за движение е бил затворен пътят Синчец –Джебел поради свлачище, което в следобедните часове е разчистено. Свлечена земна маса е затворила и пътя между селата Пъдарци и Дъждовница, който впоследствие е освободен. Река Върбица е преляла в района на с. Градинка. Това съобщиха от преслужбата на областна администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини