Кърджалийци питат премиера къде са обещаните пари за Перперикон

Граждански инициативен комитет „Гласувай за Перперикон” се обърна с отворено писмо да премиера Бойко Борисов и до вицепремиера Симеон Дянков с въпрос кога ще бъде приведен спечеленият един милион лева за социализацията на скалния град Перперикон.От комитета изразяват безпокойство че бюджетната 2011 г. е приключила,а парите още ги няма.Публикуваме писмото без съкращения.

Кърджали бг вести

                                   ОТВОРЕНО  ПИСМО

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ ДО:   МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ

                        НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                        МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

                        НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                        ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА

                        ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ

                        ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „СТАНДАРТНЮЗ”

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

     През месец февруари агенция Стандартнюз стартира кампания, имаща за цел да класира най-известните и обичани паметници на археологията и културата в България. Поставени на конкурсен принцип, чудесата на страната ни трябваше да бъдат подредени според гласуване в Интернет. Класираните на първите места обекти щяха да получат финансиране за инфраструктура, реставрация, консервация, модернизация и всички други необходими действия за благоустрояването. Според предварително обявените правила класираните паметници щяха да бъдат финансирани според одобрени от Министерството на културата проекти на съответните общини, а средствата да бъдат предоставени от Министерството на финансите. Кампанията се проведе под егидата на министър-председателя на Република България. От област Кърджали включените като предложения в класацията обекти бяха Перперикон и Татул. В резултат на непрекъснатите усилия на създадения Гражданския инициативен комитет за подкрепа на Перперикон и Татул, двете светилища се класираха съответно на второ и четвърто място.

         На 9 март на официална церемония в Националния исторически музей бяха връчени символични чекове с подписа на министър-председателя на стойност 1 000 000 лева всеки. В установените срокове общината подаде технически проект за посетителски и информационен център в Министерството на културата, който бе върнат с препоръки. В кратки срокове бе изработен и снабден със съответните разрешителни нов технически проект, но до момента няма одобрение, няма определени нови срокове и резултатът от кампанията за регион Кърджали е изключително неясен.

         Като граждански комитет ние поддържаме постоянен контакт с кмета на Община Кърджали, следим развитието на въпроса и сме извънредно притеснени по няколко основни причини:

-         През последните три години Перперикон се нарежда на второ място след Царевец по посещаемост в областта на културно-историческия туризъм, което го прави изключително значим за икономиката на регион Кърджали.

-         Разкопките всяка година осигуряват препитание на повече от 150 човека и семействата им.

-         Перперикон е притегателен център не само за български, но и за много чуждестранни туристи, повишава имиджа на страната в чужбина и става обект на интерес от страна на специализирани световни медии.

С оглед на всичко това гражданският инициативен комитет положи огромни усилия за мобилизиране на възможно най-много кърджалийци и приятели на града за участие в кампанията. В продължение на една година всички те са в очакване на одобряването на проекта и започването на работата по консервация и реставрация на Перперикон. Тъй като бюджетната 2011 година изтече, настояваме за конкретно становище по казуса.

02.02.2012 г.                                    С уважение: Граждански инициативен

гр. Кърджали                                                     комитет „Гласувай за

                                                                            Перперикон”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини