НДСВ: Правителството да покаже ACTA на хората

За пореден път важен за цялото българско общество документ – международното търговско споразумение АСТА, се подписва на тъмно, без дебат в парламента, без дебат в обществото, заявяват в своя позиция от НДСВ, предаде БГНЕС.

"Възмутително е, че българските граждани не са запознати в какво ги въвлича правителството и това се случва по един недемократичен и непрозрачен начин. Наблюдаваме остър дефицит на информация от страна на икономическия министър, който би трябвало компетентно да обясни защо отново се подписваме "на тъмно" под документ, засягащ пряко качеството на живот и личната свобода на хората.

Текстът на споразумението ACTA може да бъде намерен и прочетен на интернет страницата на австралийското правителство, при това само от хора, използващи строго специализиран английски език /http://www.dfat.gov.au/trade/acta/. Нека правителството го преведе и качи на сайта си или на сайта на икономическото министерство, за да могат всички експерти, анализатори, коментатори и обществото като цяло да могат да се запознаят с него и да имат възможността да си създадат информирано мнение по този въпрос.

АСТА е пакт фантом и не могат да не звучат притеснително думите на различни коментатори, че може да бъде нарушена свободата в интернет. Още по-голяма е тревогата ни, че Европейският парламент е отхвърлил с гласуване текстовете по този пакт. Именно поради тази причина трябва да сме предпазливи с правното ангажиране на страната ни по споразумението. В цялото говорене около споразумението оставаме с неприятното впечатление, че представителите на държавата нямат достатъчно яснота и компетентност по този въпрос", заявяват от НДСВ.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини