Властта разследва себе си за полицейско насилие. Преглед на националния печат

Скандалът около парламентарната комисия, която ще проверява спорните полицейски операции е сред водещите теми на печата в четвъртък.
„Само депутати от ГЕРБ и един независим народен представител ще проверяват спорните полицейски операции от последните седмици. Повече от два часа и половина депутатите спореха какви точно звена да създадат и на какъв принцип да бъдат сформирани те - членовете им да се избират пропорционално на броя на депутатите от всяка парламентарна групи или в комисията да влязат по равен брой депутати от всяка група.
Заради отказа на ГЕРБ звеното да е на паритетен принцип, опозицията  - левицата, ДПС, "Атака" и "Синята коалиция", отказаха да се включат в комисията, която ще проверява действията на МВР.
Така в крайна сметка само управляващите и гравитиращите около тях независими депутати ще проверяват казусите в Перник, свързани със случая "Мирослава" и в Мировяне, по сигнала на семейство Начкови, оплакали се от полицейско насилие.
Звеното под ръководството на Красимир Ципов от ГЕРБ ще провери и хода на разследването срещу общинския съветник от ДПС Иса Бесоолу, за което управляващите намекват, че е оказван натиск от страна на ДПС. Зам.-председателят на партията Лютви Местан пък заяви, че натискът идва от вътрешния министър Цветан Цветанов. Депутатът обяви днес, че ще отнесе въпроса към Съда по правата на човека в Страсбург.
Основната причина опозицията да реши да не участва в комисията е, че ГЕРБ не се съгласиха председателя на звеното да е човек извън тяхната група. Отхвърлиха и искането всяка от парламентарните групи да има по двама представители.
Отказваме да участваме във вашата бутафорна постановка, която сте замислили, участвайте си сами, заяви Мая Манолова от левицата. Всички представители на опозицията казаха, че на практика управляващите искат да замажат случаите, а не да ги проверят, като в същото време създадат впечатление за пред хората, че вършат нещо...
По време на дискусията лидерът на ДСБ Иван Костов иронично предложи тяхното място в комисията - на "Синята коалиция" - да бъде заето от независим народен представител. Постави обаче изискването той да е от депутатите, декларирали принадлежност към ГЕРБ и да е "човек, на когото Цветанов преразпределя субсидията".
От мнозинството репликираха, че комисията не е разследващ орган - тя само щяла да препоръча действия на изпълнителната власт, след като проучи всички обстоятелства, а самото проучване се базирало на конкретни принципи." - пише „Дневник".
„Депутатите приеха предложението на Мая Манолова срокът за работата на анкетната комисия да бъде 1 месец.
Лидерът на БСП Сергей Станишев бе сред 10-имата,  гласували „против".
"Гласувах "против" това предложение, защото форматът на комисията от ГЕРБ не цели нищо друго, освен замитане и скриване на следите...", каза Сергей Станишев.
Комисията ще има 7 членове. Членовете на комисията от парламентарната група на ГЕРБ са: председател Красимир Ципов и членове - Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Цветан Сечанов, Емил Радев и Румен Иванов. В комисията влиза независимият Димитър Колев. Останалите парламентарни групи oт опозицията не предложиха свои представители във временната анкетна комисия." - информира „Стандарт".
„Управляващите ще се саморазследват за полицейското насилие" - съобщава в. „Сега".
„Депутатите от ГЕРБ, които ще проверят скандалните действия на МВР, още преди седмица декларираха своята подкрепа за вътрешния министър...
Управляващата партия ГЕРБ сама ще разследва случаите на полицейското насилие и други гафове на МВР от последните няколко седмици. До този парадокс се стигна, след като опозицията категорично отказа да участва във временната парламентарна анкетна комисия, която бе гласувана вчера. В новия орган влизат 6-има депутати от мнозинството и един независим. За първи път в парламентарната практика ще има анкетна комисия, която ще проверява скандални действия на управляващите и в която няма да има нито един опозиционен представител, гарантиращ поне някаква обективност.
Резултатът от работата на комисията е предизвестен, защото ГЕРБ вече публично обяви, че застава зад вътрешния министър Цветан Цветанов и МВР. "Смятаме, че опозицията се опитва да внуши на българското общество, че има постоянно насилие в МВР, което не е така", обяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова преди седмица.
Заради споровете кои случаи да станат обект на внимание на парламента се стигна до още един парадокс - новият орган ще разгледа и ще се произнесе по три съвършено различни случая. Опозицията настояваше да има отделни комисии. Първият случай е за самоубийството на Стойчо Стоев - единствения заподозрян за отвличането и умъртвяването на 18-годишната Мирослава Николова от Перник. И до момента няма смислено обяснение как се е случило това в присъствието на тренирани антимафиоти и защо човек с присъда и текущи разследвания има законно издадено разрешително от МВР за три оръжия. Вторият казус е с битото семейство в Мировяне...
Третият случай е за политически натиск при разследването на кандидат-депутата от ДПС Иса Бесоолу, обвинен, че е присвоил от община Павел баня 28 000 лв. . Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че зам.-шефът на движението Лютви Местан е оказвал натиск на разследващите. Самият Местан обаче каза вчера, че именно вътрешният министър е човекът, който упражнява натиск, затова въпросът ще бъде отнесен до Съда по правата на човека в Страсбург."  - продължава всекидневникът.
В. „24 часа" също помества публикация по темата:
„Предлагаме създаване на тази комисия на квотен, а не на паритетен принцип. Тя не цели саморазправа с определени лица", каза Фидосова.
„В последните няколко дни сме свидетели на изнасяне на различни данни за случаи на полицейско насилие. Редно е да бъдат обединени в една анкетна комисия. Към случаите в Перник и Мировяне, предлагаме да бъде прибавен и случаят Бесоолу, който трябва да изясни има ли влияние и политически натиск върху действията на правоохранителните органи. Не трябва да се преекспонират тези теми и да се нагнетява страх в българските граждани. За някои от лицата, които се коментират през последните седмици, има издадени и европейски заповеди. Това са теми, които трябва да се дискутират в българския парламент. Смятаме, че случаят в Перник трябва да се разглежда отделно и предлагаме комисията да се формира на квотен принцип. Това е комисия, която трябва да работи по ясни правила, по които работят всички комисии в парламента. Не трябва да създаваме комисия, която да цели продължаване на внушенията, които се правят от определени колеги", каза Искра Фидосова.
„Коалиция за България няма да участва в анкетна комисия, при която ГЕРБ ще разследват сами себе си - от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова...
„Мижи да те лъжа", казва поговорката. 14 дни няма да стигнат само да размените официална кореспонденция с институциите и по този начин неглижирате проблема. Няма да участваме в такава комисия, защото според нас това ще бъде нечестно спрямо българските граждани. Хората имат право да знаят наказани ли са виновниците. Няма да участваме в тази комисия, защото по този начин ще легитимираме МВР и вашето мнозинство", добави Манолова.„
Ще подкрепим създаването на анкетна комисия, но няма да приемем комисията да бъде на квотен принцип, при който ГЕРБ и независимите да имат мнозинство - обяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов. - Основният аргумент е заседанието от вчера на комисията, когато председателят на комисията се опита да затвори устата на присъстващите народни представители, казвайки им, че могат да зададат по 2 въпроса. Ако на такъв принцип бъде създадена и тази комисия - това са нелепи неща. Вчера бяхме задръстени с информация - 40 страници доклад на Флоров, пълен с ненужни подробности. 40 страници доклад слушахме час и нещо и единствената цел беше - да се запълни времето".
В. „Труд" също отразява темата:
„ГЕРБ отказа органът да е на паритетен принцип между всички политически сили. Заради числения "диктат" на властта в комисията първо "Синята коалиция", а след това и БСП, ДПС и "Атака" бойкотираха органа и го нарекоха "фарс", "параван", "опит за прикриване" на истината. Лидерът на ДСБ Иван Костов иронично предложи мястото на сините да се заеме от независим, но само ако "Цветанов преразпределя субсидията". Христо Бисеров от ДПС припомни, че в предишния парламент паритетни комисии са разследвали случаи като Сретен Йосич, по чието дело съдът в Белград бе призовал и Бойко Борисов като свидетел...
В хода на дискусията от опозицията отново поставиха откритите при разследването на убийството на Мирослава и самоубийството на заподозрения за него Стойчо Стоев нарушения на полицаите, които ръснаха предния днен при изслушването на ръководството на МВР във вътрешната комисия - че поемните лица са били извън апартамента при огледа, защо полицаите не са знаели, че Стоев е въоръжен и т. н.
"Труд" научи, че от доклада от 40 страници на шефа на ГДБОП Станимир Флоров в комисията се е разбрало, че Стоев е имал дори не три, а пет законни оръжия, но две от тях е продал преди време. Оказало се е и че съществува писмо, в което похитителите са предупредили семейството на Мирослава, че в схемата е замесена и полицията - затова да не търсят съдействие от МВР.
"Труд" научи още, че МВР са дали и нова версия как Стоев се е "скрил" от полицаите, за да се гръмне - коридорът бил С-образен и те не видели къде се е шмугнал..."
Вестниците отделят внимание и на жеста на преклонение на президент Плевнелиев пред жертвите на т. нар. Народен съд
„Въпреки желанието да гледаме напред, а не да ровим в старите рани, истините за комунистическия режим са живи с нашите спомени, спомените на нашите родители, спомените на обществото.
Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България...
"На 1 февруари 1945 година 147 души от политическия елит на Третото българско царство получиха смъртни присъди от самопровъзгласилия се за народен съд. Тяхната смърт се налага като един от символите на репресиите срещу българския народ, последвали установяването на комунистическия режим", каза държавният глава.
"Не трябва да бъдат забравяни фактите за репресиите срещу елита на българската нация, фактите, че в Пиринския край нашите родители с полиция бяха принуждавани да забравят, че са българи, фактите за онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта и националния си суверенитет на Съветския съюз", допълни той.
"ХХ век е белязан от идеологическо мотивирано политическо насилие, жертви на което в Европа има милиони. Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и почитат, докато у нас все още могат да се чуят призиви да забравим миналото", подчерта Росен Плевнелиев.
Държавният глава заяви още, че свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, но и да се защитават, включително и в тежки времена.
Благодарение на гражданското общество в България през последните години усилията за осмисляне на комунистическото минало дават конкретни резултати - израз на това е членството на България в Европейската мрежа за памет и съвест, създадена през 2011 година, посочи още той." - пише „Дневник".
"В Пиринския край нашите родители с милиция бяха принуждавани да забравят, че са българи", припомни президентът и нарече това „национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта си и националния суверенитет на Съветския съюз".
„В историята не само на България, но и на много европейски държави XX век е белязан от идеологическо мотивирано, политическо насилие, жертви на което в Европа има милиони. Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и се почитат, докато у нас все още могат да се чуят призивите: Да забравим миналото!", заяви президентът.
Той обобщи, че на Стария континент се стремят да почитат паметта и историята в нейната цялост, за да може следващите поколения да знаят и помнят. Той е убеден, че честването на Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим повече ще ни обедини, отколкото ще ни раздели.
„Повече от 20 години от краха на тоталитарния режим свободата и демокрация за нас са неотменима ценност, те са даденост, всички ние се ползваме от тях, но това не беше така", каза още Плевнелиев. „Имаше времена, когато и свободата, и демокрацията трябваше да се отстояват и много достойни българи доказаха това със съдбата си", продължи президентът.
Плевнелиев поднесе венец пред мемориала на церемония, на която присъстваха много официални лица и репресирани." - пише по същата тема „24 часа".
„Плевнелиев пророни сълза за жертвите на комунизма" - допълва темата в. „Стандарт".
„Според него фактите не трябва да бъдат забравени - „за репресиите срещу елита на българската нация, фактите, че в Пиринския край нашите родители с полиция бяха принуждавани да забравят, че са българи, фактите за онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта и националния си суверенитет на Съветския съюз"...
Словото му беше приветствано с възгласи „Браво, президенте! Ние сме с теб". Пред Мемориала се бяха събрали представители на Съюза на репресираните в България. На церемонията присъстваха и лидерът на СДС Мартин Димитров и депутатът от ДСБ Иван Иванов.
Васко Кръпката, застанал сред хората, извади легендарната си хармоника и изсвири част от някогашния химн "Шуми Марица". Сред събралите се пред мемориала бе и Александър Сталийски, шеф на федерацията по културизъм, чийто дядо е сред жертвите на т.нар. Народен съд." - се казва още в публикацията.
Вестниците продължават да следят и отзвука от присъединяването на България към споразумението АСТА.
„Посланикът ни в Япония Любомир Тодоров е подписал международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA под условие, заяви енергийният министър Трайчо Трайков. Той обясни, че ако споразумението не бъде ратифицирано от парламента и Министерския съвет, подписът би бил невалиден.
Министерският съвет дава мандат на консула ни в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент, обясни Трайков.
Позицията на България по отношение на АСТА засега е, че се присъединява към текста. Това става ясно от решение на правителството от ноември, както и от упълномощаването на Тодоров да подпише от името на България. Въпреки това министър Трайков обеща, че ще има дебати по спорния текст. Той заяви, че текстът ще бъде обсъждан в различни комисии в парламента.
Според него няма смисъл актът на оттегляне на подписа от страна на правителството, визирайки искането на опозицията да се оттеглим от споразумението.
"Нормално и разбираемо е подозрението на хората относно споразумението АСТА, когато става дума за авторски права, интернет, звукозаписна индустрия и теглене на филми. Този текст защитава авторските права, ще защити марките и интелектуалната собственост. Целта му е и другите да се придържат към високите стандарти, които налага Европейският съюз", коментира Трайков.
С международния документ се цели въвеждане на унифициран стандарт за борба с незаконното фалшифициране на продукти, защитени от авторско право и търговска марка." - информира „24 часа".
„За да влезе в сила в България, текстът първо трябва да се одобри от Европарламента, като това ще се реши на заседание през юли, а след това той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание и Министерския съвет.
„По аналогия с международни ратификации, към които се е присъединявала нашата държава, ако има неща, които в текстовете притесняват обществото, правителството, парламента, сега е моментът те да бъдат прецизирани", заяви Трайков.Той не бе категоричен дали българското законодателство има правата да преследва всички нарушители на авторското право в интернет. "Ние сме си поставили високи стандарти и чрез това споразумение, тези стандарти се разширяват към страните, които го подписват", каза още министър Трайчо Трайков.
Министърът се изрази образно като заяви, че подписът на страната ни под АСТА е със „симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва." - пише „Труд".
„Български евродепутати от БСП и от десницата се обявиха срещу АСТА" - съобщава „Дневник".
„Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин, докладчик по въпросите на сигурността в интернет, както и представители на българската десница в Европарламента - Надежда Нейнски и Светослав Малинов, се обявиха срещу международното търговско споразумение АСТА, което разширява дефиницията за пиратство.
Подписаното от България търговско споразумение за борба с фалшифицирането не може да бъде променяно и то ще задължи страната ни да запише в законите си предвидените в този документ стандарти, заяви евродепутатът Ивайло Калфин пред dariknews.bg.
Той оспори думите на министър Трайчо Трайков, че подписът на България под споразумението е под условие и когато българският парламент го ратифицира, можел да изрази резервите на страната ни към този документ.
"Ние не можем вече да внесем промени, те се внасят преди споразумението да бъде подписано. Текстът вече е договорен", заяви Калфин. Той напомни, че ако Народното събрание ратифицира документа, ще се наложат промени в законите на страната...
Двамата представители на българската десница в Европарламента - Надежда Нейнски и Светослав Малинов, също се обявиха против споразумението.
Според тях споразумението съдържа твърде обтекаеми формулировки, които дават възможност да бъде прилагано в много по-широк обхват, отколкото се дискутира в момента. "ACTA създава предпоставки да се опасяваме за нарушаване на гражданските права, за свободата на словото, за свободния обмен на информация, за масово наблюдение и налагане на цензура, за контролиране на интернет-потреблението, за злоупотреба с данни, дори за въвличането на интернет-доставчиците в несвойствени за тях действия като превръщането им в частни полицаи и съдии", допълват те в декларация.
ACTA не бива да допуска ни най-малка възможност да се превърне в оправдание за поредната форма на полицейщина у нас- онлайн-полицейщината.
"Липсата на прозрачност относно мотивите, с които страната ни се присъедини към АСТА, буди истинско недоумение", отбелязват двамата и заявяват, че това е недопустимо. Призовават ГЕРБ да преосмислят позицията си чрез оттегляне подписа на правителството или чрез отхвърляне на ратифицирането в Народното събрание." - продължава всекидневникът.
В. „Сега" - също отделя място на темата:
„Парламентарната опозиция се обяви против ратификацията на споразумението АСТА срещу фалшифицирането в интернет, подписано тайно миналата седмица в Токио от българския посланик. ДПС, СДС и "Атака" призоваха премиера и правителството незабавно да оттеглят подписа си под споразумението. БСП тепърва ще се консултира с експерти. Вносителят на скандалното предложение в правителството Трайчо Трайков се опита да омаловажи последиците от налагането на контрол над интернет, а враг номер едно на торентите у нас - началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев, защити АСТА като пазител на правата на гражданите."
В друго своя публикация „Сега"  информира за реакцията на интернет доставчиците:
„Споразумението ACTA цели да премахне анонимността в интернет и да трансформира изцяло структурата на глобалната мрежа. Такава е позицията на интернет доставчиците, които се обявиха против спорния документ. Според провайдърите чрез АСТА ще се премахне презумпцията за невинност и ще бъдат пренебрегнати правата на потребителите, съобщи Дарик.
С въвеждането на АСТА провайдърите ще са длъжни да следят трафика и да дават информация за това кой къде влиза и какво тегли. Страхил Иванов от Сдружението на независимите интернет доставчици обясни, че в момента само МВР, срещу съответното съдебно разрешение, може да получи информация кой стои зад даден IP адрес: „Според АСТА обаче само при съмнение за нарушение ние ще трябва да дадем, и то не на МВР, а на някаква частна организация вашите лични данни и не само това - ние ще трябва да им кажем кога, какво точно вие сте правили във виртуалното пространство. Абсолютно всичко - в кой сайт сте влезли, какво сте правили там, какво сте download-нали".
Изпълнителният директор на сдружението Светослав Димитров обясни, че в случай на приемане на АСТА, не само торентите, но и свалянето на музика, снимки или видеофайлове ще стане криминализиранo: „Ако АСТА бъде изпълнена така, както е замислена, това ще представлява престъпление или ще представлява такова нарушение, което ще бъде наказвано минимум с глоба".
За да влезе в сила АСТА, тя трябва да бъде приета и обсъдена от българското правителство и чак тогава ратифицирана.
Следващата сряда ще бъде изслушването на министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов по темата."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини