Ардино отбелязва Международен ден за безопасен интернет

По повод Международния ден за безопасен интернет (7 февруари) Център за обществена подкрепа (ЦОП) в Ардино организира кампания под надслов „Мост между поколенията: Да открием дигиталния свят заедно и .... безопасно”, съобщи директорът на ЦОП Светла Семерджиева. Тя сподели, че ще отбележат деня с инициатива за деца и възрастни хора, имащи желание да се научат да боравят с компютър и да разберат за възможностите на интернет пространството. „Тази година инициативата насочва вниманието ни към необходимостта от общуване между различните поколения, което е най-сигурната защита на децата във виртуалния свят. Младите поколения може да са с добра компютърна грамотност, но им липсват житейския опит и социалните умения на по-възрастните, които стават жизнено важни за предотвратяване на различните видове заплахи в онлайн средата”, каза Семерджиева.  Допълни още, че сред учениците ще се проведе анкета, чрез която ще се проучат знанията им за опасностите в интернет пространството.
От три години в Ардино работи Център за обществена подкрепа. Предлага социални услуги за деца и семейства от цялата община. „На децата и техните семейства се гарантират разбиране, подкрепа и уважение, въз основа на личната история и конкретния проблем с уверението за поверителност на информацията. Децата и техните семейства са в центъра на нашата работа, без значение ситуацията, в която са попаднали. Екипът от специалисти включва детето и семейството още при планирането на своята дейност и на формите на подкрепа към тях, а не налага готови модели на работа. Разбирането, обичта, състраданието и човешката топлина са добра основа в работата с децата и в поставянето на едно ново ниво на отношението към детската личност”, поясни Семерджиева. Социалните услуги, които предлага и развива ЦОП, са безплатни и многопосочни.
„Приоритет в работата на специализирания екип е и превенцията- целта е предотвратяването, работа в определена насока преди рисковете да се превърнат в проблеми. Това, което се случва в семейството, в училище, на улицата определя бъдещето на всяко дете. Част от дейностите, които развива ЦОП са организиране на кампании и информационни срещи по социално значими теми  и събития. В тази връзка е и инициативата по повод Международния ден за безопасен интернет.”, отбеляза още г-жа Семерджиева.

Текст за снимка: Екипът на ЦОП - отдясно - наляво Светла Семерджиева,  Бета Иванова, Гюлай Шакирова, Сафие Адемова, Мариана Илиева и Тюркян Дурмуш.
Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини